Anjiyo Çeşitleri ve Yöntemleri

Genelde kalp rahatsızlıkları içinde kalp damarlarının sıkışması ya da daralması gibi durumlarda uygulanan anjiyo işlemi bunlar dışında genetik faktörler ya da doğumsal anomalilikler sonucu kalpte olan daralma ya da aşırı genişleme sonucunda uygulanan yöntemlerden biridir. Anjiyo işlemi bu durumlarda kapalı olan damarları açmak, açık olan damarları da kapatmak için uygulanan bir yöntemdir.

Genel olarak anjiyo işlemi kalp hastalıkları, damar hastalıkları ve beyinde oluşan damar tıkanıklarını açmak için uygulana işlemdir. Hastalığın durumuna göre uygulanacak olan anjiyo işlemi seçilir ve ona göre tedavi uygulanır. Hastalığın saptanması ve durumu hakkında net bilgi elde etmek için birtakım medikal malzemelerle film çekilir ve testler uygulanır. Bunun neticesinde uygun anjiyo işlemi ile hasta tedavi edilir.

Anjiyo İşlemleri Nasıl Uygulanır?

Belirttiğimiz gibi anjiyo işleminin uygulanması için öncelikle iki yol vardır. Ya kapalı olan damarlar açılır ya da açık olan damarlar kapatılır. Açık olan damarlarda pis kan temizlenmeden geçiş yapar. Bunun önlemek için bu açıklığı kapatmak gerekir. Bunun için kasıktan giriş yapılır ve burada kamera sistemiyle koli ve buna benzer kapatıcılar kullanılarak açık olan damar kapatılır.

Kapalı olan damarı açmak için de aynı şekilde yine kamera sistemi ile kapalı olan damara girilir ve balon patlatma yöntemiyle kapalı olan damar açılmaya çalışılır. Her iki yöntemde de kamera sistemi uygulanır ve ona göre işlem yapılır.

Anjiyo İşlemi Nasıl Uygulanır?

Kalp damar rahatsızlıkları ve diğer durumlarda uygulanan anjiyo işlemi uygulaması için gerekli görülen hasta öncelikle uygun pozisyona getirilir. Bunun için hastanın temizliği işlem öncesi yapılması istenir. Sonrasında bir takım medikal malzemeler yardımıyla kasık ya da kol bölgesindeki damardan giriş uygulanır. Bunun için nereden girilecekse genelde o bölge uyuşturulur. Sonrasında kamera yardımıyla giriş yapılır ve istenen anjiyo işlemi uygulanır.

Anjiyo işlemi yarım saate yakın süren bir uygulamadır. Uygulamadan sonra kasık bölgesindeki kanamayı önlemek için kum torbası konulur. Hasta için uygun yatış pozisyonu anlatılır. Sırt üstü yatış genelde önerilir. Uygun dinlenme yöntemleri ile hastanın normal hayatına dönmesi sağlanır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status