Anjiyo Pıhtı Atması Neden Olur?

Bilindiği üzere pıhtı atması sorunu yalnızca anjiyo işleminde değil, girdiğiniz tüm ameliyatlar sonucunda karşılaşabileceğiniz bir risktir. Elbette bu riski en minimal hale dönüştürmek için gerek ameliyat öncesi gerekse ameliyat sırasında pek çok önlem alınmaktadır fakat korunmanın en önemli kısmı ameliyat sonrası süreçte yapılmalıdır.

Anjiyo Nedir?

Kalp ameliyatları sırasında, dar arterler mekanik olarak açılır. Bu, tamamen kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldıkları zaman ortaya çıkan bir durumdur. Açılma prosedürüne anjiyoplasti yani anjiyo denir. Anjiyoplasti sıklıkla daralmış arterlerde şişen küçük balonları kullanarak gerçekleştirilir.

Anjiyo Pıhtı Atması Nedir?

Tıkalı arterler; yağ, kolesterol ve plak olarak bilinen kalsiyum birikimi sonucu oluşurlar. Zamanla yağ birikintileri sertleşir, bu da kanın arterlerin bu bölümlerinden geçmesini zorlaştırabilir. Plak oluştuktan sonra, kalp kası alanlarınıza daha az kan, daha az oksijen ve daha az besin iletilir. Plak birikimi arttıkça, bu bölgeler kan pıhtılarının gelişmesine meyilli olabilirler.

Bir kan pıhtısı kan akışını tamamen engellerse, pıhtının ötesinde tüm kalp kasının çalışması için oksijene ihtiyaç vardır ve oksijenin ulaşamaması kalbin kan pompalamamasına ve dolaşımını tamamlayamamasına yol açar.  Bu durumun sonucunda kalp krizi meydana gelebilir.

Stenler, anjiyo işleminden sonra önceden bloke olmuş arterlerin açık kalmasına yardımcı olmak için kullanılır. Bu koroner arterler boyunca kanın akmaya devam etmesini sağlar. Kanın serbestçe akmasına izin verilmesi kalp krizlerini önlemeye yardımcı olur.

Bununla birlikte kalbinizin ve arterlerin hassas doğası nedeniyle stent yerleştirmeleri risksiz değildir. Prosedür, kan pıhtıları ve kalp sorunları gibi bazı potansiyel riskler taşımaktadır.

Damarların tıkanması demek her zaman için pıhtı atma riski olduğu anlamına gelmektedir. Damarlar en çok yağ dokusu ve sigaranın içerisindeki zararlı maddelerden dolayı tıkanmaktadır. Bu durumda fazla kilolar ve sigara kullanımı, pıhtı atmasına sebep olabilir.

Anjiyo Pıhtı Atması

Ameliyat sonrası hareketsiz kalmak da en sık karşılaşılan nedenlerden bir tanesidir. Kişi yataktan kalkamıyor olsa dahi, yatak içinde vücudunu harekete geçirerek kan dolaşımını sağlamalıdır. Vücutta dolaşan kanda pıhtı atma ihtimali düşer, önemli olan şey vücudu dinamik tutmaktır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status