Anjiyo ve Anjiyo Sonrası Yapılacaklar

Kalp damar hastalıkları içinde kalp damarlarının sertleşmesi ya da sıkışması sonucu kişilerde kalp daralması görülür. Bu tıkanıklığı açmak için anjiyo işlemi genelde hastalara uygulanır. Kişilere anjiyo uygulamasının yapılması için kişilerde bazı belirtilerin yaşanması gerekmelidir. Kalp sıkışması neticesinde kişilerde kalp krizinin yaşanabilir olması muhtemeldir. Eğer bu hastalığa bağlı olarak kalp krizi geçirdiyseniz, göğüs ve göğüs çevrenizde dayanılması güç şiddetli ağrılar oluşuyorsa, sol kolunuzda uyuşmazlık hissediyorsanız, halsizlik ve yorgunluk belirtileriniz çok yüksek derecede oluyorsa vakit kaybetmeden kalp kardiyoloji uzmanına görünmeniz gerekir. Uzmanın yapacağı testler sonucunda gerekiyorsa anjiyo işlemi size uygulanmak durumundadır. Kalpte yer alan tıkanıklığı gidermek için anjiyo işleminin yapılması gerekmektedir.

Anjiyo İşlemi Uygulamasında Dikkat Edilecekler

Hastanın anjiyo olmasına karar verildikten sonra hasta bu uygulama için hazır hale getirilmelidir. Anjiyo yapılırken dikkat edilmesi gerekenler olarak bazı hususlar bulunmaktadır. Öncelikle bu işlem yapılmadan önce hasta hijyenik hale getirilir. Kasık bölgesinin temizliği bu işlem öncesinde önemlidir. Bu açıdan kasık bölgesi varsa tıraş edilir. Sonrasında hasta masaya yatırılır. Hijyenik örtülerle üzeri örtülür. Anjiyo için kol ya da kasıktan nereden girilecekse orası uyuşturulur. Sonrasında gerekli işlemler yapılarak hastanın  kalp video filmleri çekilir. Bu hastalığın sonradan tekrar etmemesi için hastanın kalbine stent takılabilir. Damar tıkanıklığının tekrarlamaması için stent takma işlemi anjiyo sırasında önerilir.

Anjiyo Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hastalarında kalbindeki damar tıkanıklığını gidermek için anjiyo uygulandıktan sonra bu işlemden sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Anjiyo sonrasında dikkat edilmesi gerekenler olarak şunları söyleyebiliriz:

Anjiyo ve Anjiyo Sonrası Yapılacaklar

  • Hasta anjiyo olduktan sonra iyice dinlenmelidir.
  • Bir süre ağır iş yapmak kaçınmalıdır. El bileğinden giriş yapıldıysa bileğini zorlayacak hareketler yapmamalıdır.
  • Kasıktan giriş yapıldıysa kanamaya karşı kişi dinlenmelidir. Sırt üstü yatmaya özen göstermelidir.
  • Bandaj çıkarıldıktan sonra normal banyo yapılabilir.
  • Araç kullanmayı bir süre ertelemek uygun olacaktır.
  • Sigara ve alkolden uzak durmak gerekir.
  • Sağlıklı bir şekilde beslenmekte önemlidir. Yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.
  • Sıvı alımına her zamankinden daha çok dikkat etmek gereklidir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status