Anjiyo Sonrası Anjiyo Yapılan Yerde Şişlik Oluşur Mu? Yan Etkileri Neler?

Anjiyo kalp damar hastalıklarının tespitinde kullanılan bir çeşit damar açma işlemidir. Bu işlemin bir çeşidi kasıktan bir damar üzerinden girilerek yapılırken bir çeşidi ise koldaki damarlardan girilerek gerçekleştirilmektedir. Anjiyo olmaktan çoğu hasta çekindiği için her zaman geriletmeyi tercih eder. Fakat anjiyo hususunda korkmaya gerek olmadığı tüm kalp damar hastalığı olanlar veya kalp damar hastalığı riski taşıyanlar tarafından bilinmelidir.

Anjiyonun yan etkileri bazı hastalarda görülebilirken bazı hastalarda anjiyo sonrasında hiçbir yan etki görülmemektedir. Anjiyo yapıldıktan sonra hemen evine giden hastaların çoğunda anjiyo yapılan kasıkta veya kolda morarma veya şişme gözlemlenmez. Cildi hassas olan hastaların bazılarında bir müddet şişlik veya morarma oluşsa da kısa süre içinde bu cilt hasarları geçerek hasta eski haline dönmektedir.

Anjiyonun Yan Etkileri Nelerdir?

Anjiyo yaptıran bazı hastalarda yan etkilere rastlanabilir. Bu hastalar genellikle ağır kalp hastaları, ağır böbrek hastaları, ağır diyabet hastaları veya yaşlı hastalardır. Anjiyonun oluşturduğu yan etkiler küçük tedavilerle bu hastalardan kısa sürede geçer ve hasta eski hayatına kısa bir süre içinde kaldığı yerden devam edebilir hale gelir. Anjiyonun yan etkileri nelerdir? Anjiyo hangi yan etkileri gösterir?

Yaşlı hastaların bir kısmında anjiyodan sonra yoğun baş ağrısı veya düşük seviyeli bir felç indiği görülebilir. Doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanıldığında bu durum bir hafta kadar kısa sürede tedavi olarak atlatılır, yaşlılarda anjiyodan sonra oluşan felç rahatsızlığı kalıcı bir hasar bırakmadan geçer.

Bazı hastalarda ise baş ağrısı, yüksek basınçlı bir kalp çarpıntısı, nefes almada zorluk, boğazda şişlik, anjiyo yapılan kısımda kızarıklık ve kaşıntı anjiyonun yan etkileri arasında sayılabilir. Bu çeşit görülen yan etkiler de doktor kontrolü altında hızlı bir şekilde atlatılabilmektedir.

Beyin Anjiyosu Beyin Kanaması Yapar Mı?

Kalp için yapılan anjiyoların benzeri beyin üzerinde de yapılmaktadır. Beyin hastalıklarının tespiti için yapılan beyin anjiyosu hiçbir şekilde beyin kanaması riski oluşturmamaktadır. Hasta aynı kalp damarlarına yapılan anjiyo gibi kısa sürede evine yollanarak iyileşme süreci başlatılmaktadır.

Hatta beyin kanaması riski olan hastalara veya bir müddet önce beyin kanaması geçirmiş hastalara beyin anjiyosu yapılarak beyinde bir hasarın oluşup oluşmadığı gözden geçirilir ve bu şekilde bir tetkik yapılarak hastaya tedavi yöntemleri önerilir.

Bakınız: Beyin Anjiyosu Nasıl Ve Neden Yapılır?

Şeker Hastalarında Anjiyo Yan Etkileri

Şeker hastalığında bilindiği gibi vücut yaralarının kapanması bir hayli zordur. Şeker hastalarına damar yolu ile yapılan anjiyoların yaptığı tek yan etki açılan damar yolunun zor kapanması ve yara oluşturarak o bölgenin enfeksiyon kapması olasılığıdır.

Bu yüzden şeker hastalarına yapılan anjiyodan sonra hastaya ek bir tedavi sistemi uygulanmalı yaralar özel krem ve ilaçlarla tedavi edilerek hızlı bir şekilde kapanması sağlanmalıdır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status