Anjiyo Kalp Krizini Önler Mi?

Kalpteki damarların sertleşmesi neticesinde daralan ya da tıkana  damarlarım balon ya da stentle açılması işlemine anjiyo işlemi denmektedir. Anjiyo cerrahi operasyon değildir. Anjyo yapılırken göğüs yarılarak işlem yapılmaz. Kasık ya da koldan damar yolundan giriş yapılarak kalpteki tıkanan damara ulaşılır. Öncesinde röntgen filmi bu yolla çekilerek daralmanın boyutu tespit edilir ve gerekli müdahale bu film sonrasında yapılır. İnce tüplerle girilen yerlerde aynı zamanda sadece kalpteki sorun değil beyin, bacak ve göz gibi yerlerde sorun varsa bu sorunlarda çekilen bu film sayesinde anlaşılır.

Anjiyo işlemi öncesinde doktorun önerdiği şekilde hazırlık tamamlandıktan sonra hasta odaya alınır. Nereden giriş yapılacaksa orası hijyenik hale getirilir. Hijyenik örtüler örtülerek sadece baş ve anjiyo yapılacak yer açıkta kalacak şekilde lokal anestezi ile işlemi uygulanır. Sonrasında tüplerle damar yoluna girildikten sonra anjiyo için girilen yere baskı uygulanır.

Kalp Krizine Karşı Anjiyo İşlemi

Anjiyo işlemi bazı riskleri olsa da pek çok durum için de faydalı bir işlemidir. Kalp krizinde anjiyo kalp krizini önleyici bir işlem olarak ta bu kalp krizi geçiren hastalarda etkili bir işlemdir. Özellikle kriz başlangıcında 6 ila 12 saat içerisinde yapılan anjiyo işlemi işlemi ile kişinin yeniden hayata döndürülmesi sağlanabiliyor. Bunun  için zamanında müdahale edilmesi ve kriz başlangıcında işlem yapılarak sorunun giderilmesi sağlanması oldukça önemlidir.

Kalp Krizine Karşı Anjiyo Etkili Çözüm Yollarından Biridir!

Anjiyo Kalp Krizini Önler Mi?

Kalp krizi genelde kan ve oksijen taşına  atardamarlardaki pıhtı oluşması ile meydana gelir. Pıhtının oluşması da damar yüzeyi daraldığında aterosklerotik plağın yırtılması sonucu oluşur. Korener arterde olan pıhtılar kalbe giden oksijeni kısıtlar ve buradaki kalp hücreleri ölür.

Kalp krizine karşı anjiyo etkili çözüm yolu olarak uygulanır. Bu yolla kalpteki ölemeye başlayan hücrelerin ölümü durdurulabilir ve böylece pıhtılaşma engellenerek kalp krizi de önlenmiş olur. Fakat bu işlemin hemen kalp krizinin başlangıcında yapılması gerekir. Hücre ölümü gerçekleşmeden anjiyo yapılarak hastanın hayatı bu işlem ile kurtarılabilir. Bu açıdan ilk 6 saat ile 12 saat arası işlem yapılması çok önemlidir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status