Şeker Hastası Anjiyo Olabilir Mi?

Kalp damar tıkanıklığı gidermek için yapılan anjiyo işlemi en fazla şeker hastalarına uygulanmaktadır. Çünkü şeker hastalığının ilerlemiş evreleri kalp damarlarında tıkanıklığa sebep olarak kişinin kalp krizi geçirmesine sebep olmaktadır. Kalp krizi geçirme riskini ortadan kaldırmak veya kalp krizi geçirmiş fakat kalp damarlarını tedavi edebilmek için şeker hastalığı yüzünden ameliyat edilemeyen hastalara da anjiyo yapılmaktadır.

Şeker hastalarına uygulanan anjiyo şekilleri, şeker hastalığı olmayan kişilere uygulanan anjiyo şekli ile aynıdır. Yani şeker hastalarına da koldan veya kasıktan anjiyo yapılabilmektedir. Eğer şeker hastalığında anjiyonun gözlere vurma riski bulunuyorsa o zaman göz anjiyosu da şeker hastalarına yapılan anjiyo işlemleri arasındadır.

Şeker Hastalığı Göz Anjiyosu

Şeker hastalığı günümüzde dünya ve ülkemizde en fazla görülen hastalıklardan birisidir. Şeker hastalığı ileriki devrelerinde eğer iyi tedavi edilip şeker hastası tarafından diyetine dikkat edilmezse vücutta tüm organları etkileyerek hasta yapabilir. Fakat en fazla ilerlemiş şeker hastalığının vurduğu organ gözdür.

Göze vuran şeker hastalığı için bazı göz doktorları tarafından tıkalı göz damarı olup olmadığının tetkiki için göz damarlarında anjiyo ile tetkik ve tedavi uygulaması yapılmaktadır. Göz anjiyosunun yapımı da kalp hastalıkları için yapılan anjiyolarla aynı oranda süre tutmaktadır.

Şeker Hastalarında Beyin Anjiyosu

Şeker hastalığının bedende tüm organlara vurduğu bilinmektedir. Şeker hastalığı bazı hastalarda beyne vurmaktadır. Beyin damarlarındaki kapalı damarların tespiti için yapılan beyin anjiyosu, şeker hastalarında biraz daha dikkatli yapılmalıdır. Çünkü şeker hastalarında oluşan komplikasyonlar diğer hastalara göre biraz daha zor tedavi edilmektedir.

Anjiyo Şeker Hastası

Şeker hastalarına yapılan beyin anjiyosunun süresi kalp anjiyosu ve göz anjiyosu kadar sürmektedir. Hazırlık aşaması beyin anjiyosunda daha farklıdır ve beyin anjiyosu hasta lokal olarak değil genel olarak anestezi altına alınarak yapılmalıdır.

Şeker hastalarına anjiyo sonrası bakım bir müddet hastane yatışı yapılarak yapılabilir. Hastaların bir kısmının anjiyosundan sonra evde özel bir bakım altına alınması ve şeker yükseltecek gıdalardan anjiyo bakımı yapılana dek daha dikkatli bir tutum oluşturmak gerekmektedir. Anjiyo sonrası bakımda doktor tarafından verilen ilaçların hepsi düzenli olarak tüketilmelidir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status