Anjiyo Hastasının Yatış Pozisyonu

Kalp damarlarının tıkanması neticesinde kalpte sertleşme meydan gelir. Bu sertleşme neticesinde kalpteki kanın akış hızı artar. Kalp dışında beyini göz, böbrekler de zarar görebilir. Kalp krizi riski artar. Kalpteki bu soru gidermek için anjiyo işlemi uygulanır. Koldan ya da kasıktan ince tüplerle damar yolundan giriş yapılır. Kalbe giden damarlar bu ince tüpler vasıtasıyla gözlemlenir ve film çekilerek hastalığın derecesi tespit edilir. Varsa diğer organlarda sorun olup olmadığı çekilen anjiyografi sonrasında anlaşılır. Tanı konduktan sonra gerekli olan müdahale uzman doktor tarafından yapılır. Anjiyo yapılırken balon işlemi yapılarak bu daralma ya da tıkanıklık giderilmeye çalışılır. Bunun neticesinde hastanın tedavi edilmesi sağlanır.

Anjiyo İşlemi Faydalı Mıdır?

Anjiyo uygulaması yapılırken bazı durumlarda riskli durumlar olabilir. Kasıktan yapılan girişte kalp için yapılan baskı doğru uygulanmadığında dize kadar morluklar oluşabilir. Giriş esnasında atardamar girişinde zedelenme olabilir.

Bazı riskleri olsa da anjiyo faydalı bir yöntem olarak genellikle  kalp hastalarında tercih edilen bir işlemdir. Anjiyo işlemi ile vaktinde müdahale yapıldığında kalp krizi önlenebilir. Çekilen testlerde damardan giriş yapılırken bu damarlarla bağlı organlara giden yerlerde görüntülenir ve buralarda sorun olup olmadığı tespit edilir. Çekilen anjiyografi neticesinde bazı organlardaki sorun da bu çekim esnasında rahatça görülür ve bu sayede buralardaki sorun da giderilmesi için önceden tedbir alınmış olur.

Anjiyo Sonrasında Hastanın Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

Anjiyo işlemi uygulandıktan sonra hastanın anjiyo sonrası yatış pozisyonu çok önemlidir. Hasta anjiyo olduktan sonra göğüs kemiklerinin zarar görmemesi ve iyileşmesi için sırt üstü olacak şekilde yatmalı ve otururken de yarı oturur şekilde oturabilir. Kesinlikle yan vaziyette oturmamalıdır. Bu şekilde oturuş yükün dengesiz dağılmasını sağlayarak göğüs kemiğinim iyileşme sürecini yavaşlatır.

Göğüs kemiğinin ayrılma riskini ortaya çıkarır. Bunun sonucunda hastada bazı enfeksiyon durumları oluşabilir. Genelde açık kalp ameliyatlarında bu durum söz konusu olurken anjiyo olan kişiler özellikle kasık bölgesinden giriş yapıldıysa yatarken dikkatli yatmalı, uzun süre oturmamalı ve ayağa kalkerden de bir yakından yardım istemelidir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status