Böbrek Üstü Bezi (Adrenal) Tümörü Tanısı Nasıl Yapılır?

Böbrek Üstü Bezi ( Adrenal) Tümörü Teşhisi

Kapsamlı ve doğru bir kanser teşhisi, tedavi planının oluşturulmasında ilk adımdır. Böbrek üstü (adrenal) bezi tümörleri tanısı için kullanılan testler ve prosedürler aşağıdakileri içerebilir:

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Böbrek üstü bezlerinde veya karaciğer gibi vücudun diğer bölgelerinde kanser olup olmadığını saptamak için kullanılabilir. Bununla birlikte, ameliyatın uygun bir tedavi seçeneği olup olmadığına karar verilmesine yardımcı olabilir. Genellikle BT taramaları 10 ila 15 dakika sürer.

PET-BT taraması: Böbrek üstü bezi tümörünün iyi huylu veya kanserli olma olasılığını öğrenmek amacıyla kullanılır. Ayrıca, kanserin vücudun başka bölgelerine yayılıp yayılmadığını tespit edebilirler.

Ultrason: BT taramasının yapılamadığı durumlarda, böbrek üstü bezlerini görüntülemek ve tümörleri kontrol etmek için ultrason kullanılabilir. Karaciğerde kitlelerin varlığı, adrenal kanserin yayılabileceği vücudun bir bölgesi olup olmadığını görmek amacıyla da kullanılabilir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR): MR, BT’den daha yumuşak doku kontrastı gösterir. Adrenal tümörlerin iyi huylu veya kanserli olup olmadığını değerlendirmeye yardımcı olabilir. Beyni incelemek için de MR kullanılabilir. Beynin tabanında bulunan hipofiz bezi, adrenal tümörler tarafından tetiklenen benzeri semptomlara neden olabilir.

Ayrıca Bakınız: Adrenal Tümörü Sebepleri

Biyopsi: Adrenal tümörlerin doku örnekleri (biyopsi) genellikle ameliyattan önce alınmaz. Bu durum, özellikle adrenokortikal karsinom da geçerlidir. Çünkü bu türden adrenal kanserlerin iğne biyopsisi, tümör hücrelerini yayabilir. Çoğu zaman, çeşitli tanı görüntüleme testlerinde gösterildiği gibi, adrenal tümörünün, tümör boyutu ve özelliklerine dayalı olarak kanserli olma ihtimali belirlenir.

Ayrıca Bakınız: Böbrek Üstü Bezi Tümörü Belirtileri

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status