Kemik Kanseri Tanısı Nasıl Olur?

Kemik Kanseri Teşhisi

Kemik kanseri tanısı için kullanılan testler ve prosedürler aşağıda listelenmiştir. Şüpheli alanın değerlendirilmesi için bu testlerin biri veya daha fazlası önerilebilir.

Biyopsi: Laboratuvar testi için tümörden küçük miktar doku örneği alınması amacıyla biyopsi istenebilir. Bu test, dokunun kanserli veya iyi huylu olup olmadığını, eğer kanserliyse, kanserin türünün ne olduğunu öğrenmeye yardımcı olur. Biyopsi, aynı zamanda kanserin ne kadar agresif olabileceğini değerlendirmeye yardımcı olarak, kanserin derecesini ortaya çıkarır.

Kemik kanseri teşhisi için kullanılan biyopsi prosedürleri şunları içerir:

İğne biyopsisi: Bu tip bir biyopsi için, hücre örneği almak amacıyla şüpheli bölgeye önce lokal anestezi uygulanır. Bazı vakalarda, iğneye rehberlik etmesi amacıyla BT taraması yapılabilir.

Cerrahi biyopsi: Bu tip biyopsi genellikle bir cerrah tarafından genel anestezi altında yapılır ve doku örneği (insizyonel biyopsi) veya tüm tümör (eksizyonel biyopsi) çıkarılır.

Kemik taraması: Kemik kanseri için, hastalığı teşhis etmek ve evrelemek amacıyla radyonüklid kemik taraması kullanılabilir. Bu kemik kanseri tanı prosedürü, primer tümörün kemikteki başka yerlere yayılıp yayılmadığını ve ne kadar hasar verdiğini ortaya koyabilir. Bu test çok duyarlıdır ve sıklıkla normal bir röntgen filminde görülmeden önce küçük metastazları saptayabilir. Bununla birlikte, taramada artrit veya enfeksiyon gibi diğer sağlık sorunları benzerlik gösterir. Bu sebeple, genellikle kanseri doğrulamak için biyopsiye ihtiyaç duyulur.

Röntgen: Kanser, kemiğin röntgen üzerinde sağlıklı kemik çevresinden farklı görünmesini sağlayabilir. Kemik hasarlı veya içinde bir delik var gibi görünebilir. Akciğer grafisi, kanser hücrelerinin akciğerlere yayılıp yayılmadığını belirlemeye de yardımcı olabilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: BT taramaları genellikle ilk kemik kanseri teşhisini yapmak ve kanserin vücudun diğer alanlarına yayılıp yayılmadığını değerlendirmek amacıyla kullanılmaktadır. BT taramaları bazen biyopsi iğnesini yönlendirmek amacıyla da kullanılabilir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR) testi: MR, kemikte başlayan bir tümörün değerlendirilmesinde çok etkili olabilir. Bununla birlikte, kanser hücrelerinin beyne veya omuriliğe yayılıp yayılmadığını saptamaya yardımcı olabilir.

Pozitron emisyon tomografisi (PET): PET taramaları çok hassastır. Ancak, çok fazla ayrıntı elde edilemez. Bu sebeple, genellikle BT taraması ile birlikte uygulanır. Buna PET/BT taraması denir.

Ayrıca Bakınız: Kemik Kanseri Belirtileri

Kemik Kanseri Evreleri

Kanser teşhisi konduktan sonra, evrelemesi yapılır. Bu sayede tedavi seçeneklerine karar verilir. Kemik kanseri evreleri, açıklamaları ile birlikte aşağıda listelenmiştir:

Evre I: Evre 1 kemik kanserinde, kanser kemikle sınırlıdır. Vücudun diğer bölgelerine yayılma göstermemiştir. Düşük derecelidir ve bu da kanser hücrelerinin daha az agresif olduğu anlamına gelir.

Evre II: Evre 2 kemik kanserinde, kanser kemikle sınırlıdır. Vücudun diğer bölgelerine yayılmamıştır. Ancak, yüksek derecelidir. Bu da kanser hücrelerinin daha agresif olduğu anlamına gelir.

Evre III: Evre 3 kemik kanserinde, kanser aynı kemiğin iki veya daha fazla yerinde oluşur. Tümörler düşük veya yüksek dereceli olabilir.

Evre IV: Evre 4 kemik kanseri, kanserin kemiğin ötesine, diğer kemikler veya iç organlar gibi vücudun diğer bölgelerine yayılmış olduğunu gösterir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status