Makat (Anal) Kanseri Tanısı Nasıl Yapılır? Evreleri Nelerdir?

Makat Kanseri Teşhisi

Makat kanseri tanısı için kullanılan testler ile tedavi planına daha etkili ve kapsamlı bir şekilde karar verilir. Makat (anal) kanseri teşhisinde başvurulan testler ve prosedürler şunları içerir:

Dijital rektal muayene (DRE): Genellikle makat kanseri şüphesinde kullanılan ilk tanı testidir. Test sıklıkla yıllık fizik muayene gibi rutin taramanın bir parçası olarak ve erkeklerde prostat sağlığının sağlanması amacıyla yapılır.

Pelvik muayene: Kadınlarda makat kanseri pelvik muayene sırasında tespit edilebilir. Bu rutin tarama sırasında, pelvik muayenenin bir parçası olarak rektal muayene yapılır.

Anoskopi: Anoskop ile anüs, makat kanalı ve alt rektum kontrol edilir. Dijital rektal muayenesi (DRE) sırasında saptanan yumru, polip veya diğer anormalliklerin örneği, anoskopi sırasında biyopsi ile alınır.

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Anal kanserin evresini belirlemeye yardımcı olur. Buna ek olarak, taramalar kanserin karar verilen tedaviye ne kadar iyi tepki verdiğini izlemek amacıyla tedavi boyunca yapılabilir.

Manyetik rezonan görüntüleme (MR): Pelvik MR, anal kanser evrelemesine yardımcı olabilir. Bu testler aynı zamanda BT taramasından daha yumuşak doku kontrastına izin verir.

PET taraması: Pozitron emisyon tomografisi, makat kanserin evresini belirlemeye yardımcı olur. Tarama, kanserin karar verilen tedaviye ne kadar iyi tepki verdiğini takip etmek amacıyla tedavi boyunca da alınabilir.

Biyopsi: Makat kanseri teşhisi koymaya yardımcı olmak için kritik öneme sahip bir tanı prosedürüdür. Biyopsi sırasında, anüs doku örnekleri alınır. Numuneler daha sonrasında bir laboratuara gönderilerek, kanserli hücreleri kontrol etmek amacıyla mikroskop altında analiz edilir.

Genomik tümör değerlendirilmesi: Genomik test, kanser gelişimine neden olabilecek DNA değişikliklerini bulmak için tümörü genetik düzeyde inceler. Bir kanser hücresinin genomunda meydana gelen mutasyonlar tespit edilerek, tümörün nedeni daha iyi anlaşılabilir.

Nütrisyon tarama testi: Bu laboratuar testi ile hastalarda D vitamini ve demir gibi besin eksiklikleri değerlendirilir. Bu test, hastaların yaşam kalitesini arttırmak amacıyla beslenme değişiklikleri ve takviye ihtiyacının belirlenmesine yardımcı olur.

Ayrıca Bakınız: Makat Kanseri Belirtileri

Makat (Anal) Kanseri Evreleri

Makat kanseri tanısı konduktan sonra, kanserin boyutunu ve yayılıp yayılmadığını anlamak amacıyla evreleme yapılır. Kanserin evresinin belirlenmesi, kanser tedavisi planlamasında en etkili yaklaşımın karar verilmesine yardımcı olur.

Kanser evrelemesinde kullanılan testler ve prosedürler şunları içerebilir:

  • Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MR)
  • Pozitron emisyon tomografisi (PET)

Yukarıdaki prosedürlerden alınan sonuçlar kullanılarak kanserin evresi tanımlanır. Anal kanserin evreleri aşağıda açıklamalarıyla listelenmiştir:

Evre I: Evre 1 makat kanserinde, tümör 2 santimetre veya daha küçüktür. 

Evre II: Evre 2 makat kanserinde, tümör 2 santimetreden daha büyüktür; ancak makatın ötesine yayılmamıştır.

Evre IIIA: Evre 3A makat kanserinde, tümör herhangi bir boyutta olup; yakın lenf nodlarına ya da mesane, üretra veya vajina gibi yakın bölgelere yayılmıştır.

Evre IIIB: Evre 3B makat kanserinde, tümör herhangi bir boyutta olup; yakın bölgelere ve lenf nodlarına ya da pelvisteki diğer lenf nodlarına yayılmıştır.

Evre IV: Evre 4 makat kanserinde, kanser pelvisin ötesinde, vücudun uzak bölgelerine yayılmıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status