Dudak Kanseri Tanısı ve Tedavisi Hakkında Bilgiler

Dudak Kanseri Teşhisi

Dudak kanseri tanısı için öncelikle fizik muayene yapılarak, herhangi bir anormallik ve şüpheli alan olup olmadığı incelenir. Eğer kanser şüphesi varsa, kesin tanı için dudak tümöründen örnek dokular alınarak biyopsiye tabi tutulur. Biyopsi, tümörün kanserli veya iyi huylu olup olmadığını teyit eden ve doğrulayan tek tanı testidir.

Ağız kanserleri için yapılan diğer tanı testleri de metastaz varlığını belirlemek için kullanılabilir. Uzak metastazları değerlendirmek için MR veya BT taraması gibi görüntüleme testleri kullanılır. Oral kavite (ağız boşluğu) ve lenf nodlarının fizik muayenesi de ağızda lezyon varlığını ve lenf nodu büyümesini kontrol etmek için yapılmaktadır.

Dudak kanseri teşhisi sonrası evreleme yapılarak, hasta için en iyi tedavi seçenekleri belirlenir.

Ayrıca Bakınız: Dudak Kanseri Sebepleri

Dudak Kanseri Tedavisi

Dudak kanseri tedavisinde, erken evrede teşhis edilen kanser için genellikle ameliyat ilk seçenektir. Ameliyat, ileri evre dudak kanseri tedavisinin de bir parçası olabilir.

Erken evre dudak kanseri; ameliyatın yanı sıra radyoterapi ile de tedavi edilebilir. İleri evre dudak kanseri daha agresif bir cerrahi prosedür gerektirir. Bu prosedürde, lenf nodları ve boynun aynı veya iki tarafındaki diğer dokular çıkarılır. Ameliyat ve radyoterapi tedavi seçeneği olabilir.

Diğer dudak kanseri tedavi seçeneklerine ek olarak; kemoterapi ve hedefe yönelik tedaviler de uygulanabilir.

Dudak kanseri tedavisinin amacı, kanseri yok etmek ve nüksetmesini önlemektir.

Dudak kanseri daha kapsamlı bir cerrahi gerektirdiğinde, dikkatli bir planlama ve rekonstrüksiyon ile yeme ve konuşma kabiliyeti korunabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status