Hamilelikte 6.Hafta: Bebek Gelişimi, Vücutta Değişiklikler ve Tavsiyeler

Gebeliğin 6. haftasına girerken, ilk üç ayın yarısı da bitmiş olur. Hamileliğin 6. Haftasındaki belirtilerin farkında olmak, bu belirtilere karşı kendinizi daha rahat ve güvenli hissetmenizi sağlayacaktır. Yazımızın devamında 6 haftalık gebelikte anne adayının vücudunda meydana gelen değişimler, bebek gelişimi ve çeşitli öneriler yer almaktadır.

Evde gebelik testi yaptıktan sonra 6 haftalık hamile olduğunuzu düşünüyorsanız ve henüz jinekolog kontrolünden geçmediyseniz, ertelemeyin ve bir an önce hamileliğinizi teyit edin. Doktorunuz kontrol sırasında sizden kan testinin yanı sıra demir eksikliği testi, idrar testi gibi farklı testler de talep edebilir. Bu sayede önünüzdeki 8 ay boyunca güvenli ve sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz için gerekli tüm kontroller yapılmış olacaktır.

Eğer alkol veya sigara alışkanlığınız varsa, bunları dürüst bir şekilde doktorunuza belirtmenizi öneriyoruz. Doktorunuzu yanıltacak bilgiler vermekten kaçının. Bu sayede siz de bazı şüphelerinizden ve endişelerinizden kurtulmuş olursunuz.

Büyük ihtimalle doktorunuz ultrason ile gebeliğinizi teyit etmek isteyebilir. Ultrason taraması gebeliğin erken dönemlerinden hayati tehdit taşıyan dış gebelik ve diğer risk faktörlerinin de erken fark edebilmesi için oldukça önemlidir.

Hamileliğin 6.Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler:

Henüz vücudunuzda görünür bir değişiklik olmadığı halde; hormonların dalgalanması, rahim ve mesane de dahil olmak üzere organların fonksiyonlarının değişmesi bazı hamilelik belirtilerini de ortaya çıkarır. Gebeliğin 6.haftasında sabah bulantısı veya mide bulantısı nedeniyle kilo kaybı görülebilir. Ancak dert etmeyin, tüm bunlar hamileliğin doğal sürecinde ortaya çıkabilen faktörlerdir.

Rahim, bebeği ve plasentayı barındırmak için büyümeye başlar, ancak karnınızın henüz belirginleşmesi için yeterli değildir. 6 haftalık gebelikte vücudunuzda karşılaşacağınız değişiklikler şunlardır:

1. İdrar sıklığının artması:

Artan idrar çıkışı size rahatsızlık verebilir. Özellikle gece yarısı sık idrara çıkmak zorunda kalmak hamileliğin erken evrelerinde bayanların şikayet ettiği belirtiler arasındadır.

2. Baygınlık veya baş Dönmesi:

Hamilelik boyunca kan damarlarını genişleten nörolojik reaksiyon ve kan basıncının azalması nedeniyle vagal reaksiyona yatkın olunur.

Kardiyovasküler ve sinir sistemi bazen kan basıncında değişiklikler ile başa çıkmakta başarısız olur. Düşen kan basıncı beyne giden kan akımını azaltır, hafif geçici bir sersemlik veya baş dönmesine neden olabilir. Bayılma nöbetleri de görülebilir.

4. Ruh Hali:

Hamileliğin ilk üç ayında ruh halinde ani değişimler olabilir. Son derece mutlu bir anda yine son derece üzgün hissedebilirsiniz. Vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle ruh halinde çöküş hamilelikte sık rastlanan bir belirtidir.

5. Sabah Bulantısı:

6 haftalık hamile olduğunuzda, sabah bulantısı muhtemelen varlığını oldukça erken hissettirecektir.  Sabah bulantısının ana nedenlerinden biri homonal değişikliklerdir. Genelde gebeliğin ilk 3 ayında son bulur. Sabah bulantısı bazen günün herhangi bir saatinde bile görünebilir.

6. Vücudunuz hakkında endişeleriniz:

Vücudunuz hakkında endişelenmeniz anormal bir durum değildir. Kadınlar hamilelikte de kendilerine gereken özeni gösterdikleri takdirde, fiziksel ve zihinsel olarak da hamileliğe kendilerini hazır hissetmeye başlayabilirler.

Hamileliğin 6.Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler:

Erken ovum aşamasından beri hareketsiz kalan bebeğiniz sonunda hafif hareketler yapmaya başlar, ancak tarafınızdan henüz hissedilmez.

Bir başka önemli değişiklik ise; bebeğinizin ağzı, burnu, gözleri, kulakları gelişmeye başlar. Bütün güzel özellikleri şu anda şekil almaktadır. Bebeğin kalp atışı kendi kalp atışınızdan iki kat fazla olacaktır. Kalbi dakikada 100-160 kez atar, minik vücudun içinde kan pompalanmaktadır. Daha sonra akciğerlere, pankreas, karaciğer ve bağırsaklara dönüşecek minik lezyonlar oluşur.

Bebeğiniz yaklaşık 4 mm boyutunda, küçük bir mercimek veya bezelye tanesi kadardır. Henüz kafa ve gövdesi şekillenmektedir.

Tavsiyeler:

Hamile kaldığınızı öğrendikten sonra hijyenik alışkanlıklara daha bir önem vermeye başlayın. Aşağıda yer alan çeşitli önerilerden faydalanabilirsiniz.

  • Ağır nesneleri kaldırmaktan kaçının ve yorucu egzersizler yapmayın.
  • Şu an bebeğinizin güvenliğinden daha önemli bir şey yoktur. Çeşitli enfeksiyonlardan uzak kalmak için temizliğe önem verin.
  • Sağlıklı ve kaliteli gıdalar ile beslenin. Sebze ve meyveleri güzelce yıkadıktan sonra yiyin.
  • Mide bulantısı ve kusma yoluyla vücutta su kaybı ortaya çıkabilir. Günlük önerilen miktarda su içmeye özen gösterin.
  • Temiz havada dışarı çıkın ve yürüyüş yapın. Havasız ortamlarda bulunmamaya gayret edin.
  • Aşırı yemek yerine daha sık aralıklar ile yemek yemeye özen gösterin.

Aşağıda yer alan yorum bölümünden gebeliğin 6. haftasında yaşadığınız duyguları ve değişimleri okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status