Karsinoid Tümörü Tanısı ve Tedavisi Nasıl Olur?

Karsinoid Tümörü Teşhisi

Karsinoid tümör tanısı için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:

Kan testleri: Karsinoid tümörü olan kişilerin kanı, karsinoid tümör tarafından salgılanan yüksek düzeyde hormon veya bu hormonların vücut tarafından parçalandığında oluşan yan maddeler içerebilir.

İdrar testleri: Karsinoid tümörü olan kişilerin vücudunda karsinoid tümörler tarafından salgılanan hormonlar parçaladığında idrarda aşırı miktarda kimyasal madde bulunur.

Görüntüleme testleri: Karsinoid tümörlerin vücuttaki tam yerini saptamak için BT taraması, MR, PET ve röntgen gibi görüntüleme testleri kullanılabilir.

Endoskopi: Endoskopi prosedürü ile gastrointestinal sistem incelenebilir. Bronkoskopi, akciğer karsinoid tümörü teşhisine yardımcı olabilir. Kolonoskopi ise, rektum karsinoid tümörlerinin teşhisine yardımcı olabilir. İnce bağırsakta karsinoid tümörü şüphesi için kapsül endoskopi kullanılabilir.

Biyopsi: Tanıyı doğrulamak amacıyla tümörden doku örneği (biyopsi) alınabilir. Hangi biyopsi çeşidine başvurulacağı, tümörün bulunduğu yere bağlıdır. Alınan doku örneği mikroskop altında incelenir ve bu hücrelerin ne kadar agresif olduğuna bakılır.

Ayrıca Bakınız: Karsinoid Tümör Belirtileri

Karsinoid Tümör Tedavisi

Karsinoid tümör tedavisi; tümörün konumu, kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılımı, tümör tarafından salgılanan hormon tipleri, hastanın genel sağlığı ve tercihleri gibi faktörlere bağlı olarak planlanır.

a) Ameliyat

Eğer teşhis erken olursa, karsinoid tümör ameliyatı ile tümör tamamen çıkarılabilir. Karsinoid tümörler ileri evrede teşhis edilirse, tümörün ameliyat ile tamamen çıkarılması mümkün olmayabilir. Bazı vakalarda, semptom ve bulguların hafifletilmesine yardımcı olmak amacıyla mümkün olduğu kadar çok tümör çıkarılmaya çalışabilir.

Ayrıca Bakınız: Karsinoid Tümör Sebepleri

b) İlaç Tedavisi

Karsinoid sendromunun tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır:

Hormon salgılayan kanser hücrelerini engelleyen ilaçlar: Tümör tarafından salgılanan hormonları bloke etmek için önerilen ilaç tedavisi, karsinoid sendromun belirtilerini ve semptomlarını azaltabilir ve tümörün büyümesini yavaşlatabilir.

Bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar: Vücudun bağışıklık sistemini tümöre saldırmaya teşvik eden enjektabl bir ilaç, bazen karsinoid tümörlerin büyümesini yavaşlatabilir ve semptomları hafifletmek için kullanılır.

Karaciğere Yayılan Karsinoid Tümörlerin Tedavisi

Karsinoid tümörler sıklıkla karaciğere yayılma (metastaz yapma) eğilimi gösterir. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:

Karaciğer ameliyatı: Karaciğer rezeksiyonu (karaciğerin bir parçasının alınması) ile karaciğer tümörlerinin neden olduğu belirtiler ve bulgular kontrol altına alınabilir.

Hepatik arter embolizasyonu: Karaciğer tümörlerine kan akışını durdurmak amacıyla bu prosedür gerçekleştirilebilir.

Radyofrekans Ablasyon ve Kriyoablasyon: Radyofrekans ablasyon, karsinoid karaciğer tümörü hücrelerinin yok edilmesi için uygulanan ablasyon tekniğidir. Kriyoablasyon ile kanser hücreleri dondurularak yok edilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status