Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanseri Tedavisi İle İlgili Bilgiler

Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Tedavisi

Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri tedavisi için kanserin evresi, hastanın genel sağlığı ve tercihleri gibi faktörler göz önünde bulundurularak, aşağıda yer alan tedavi seçenekleri kullanılabilir:

a) Ameliyat

Akciğer kanseri ameliyatı ile akciğer tümörünün tümü ve göğüs yakındaki lenf nodlarının çıkarılması amaçlanır. Tümörü çevreleyen kenar veya sağlıklı akciğer dokusu marjı ile tümör çıkartılmalıdır.

Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri tedavisi için aşağıdaki cerrahi prosedürler kullanılabilir:

Lobektomi: Akciğerlerin 5 lobu vardır; 3’ü sağ akciğer, 2’si sol akciğerdedir. Akciğer tümörü çok küçük olsa dahi, lobektomi olarak adlandırılan cerrahi yöntem ile akciğerin bir lobunun tümüyle alınmasının şu anda en etkili ameliyat türü olduğu düşünülmektedir.

Kama rezeksiyon: Eğer akciğerin lobu tamamıyla alınamazsa, sağlıklı akciğer marjıyla çevrelenmiş tümör çıkarılabilir.

Segmentektomi: Akciğer lobunun biri tamamen çıkarılamadığında uygulanan başka bir cerrahi yöntemdir. Segmentektomi ile kanserin geliştiği akciğer bölümü çıkarılır.

Pnömonektomi: Tümör göğüs merkezine yakınsa, bu cerrahi yöntem ile akciğerin tamamının çıkarılması gerekebilir.

Ayrıca Bakınız: Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanseri Belirtileri

b) Adjuvan Tedavi

Adjuvan tedavi, akciğer kanseri riskini azaltmak amacıyla ameliyat sonrası verilen tedavidir. Adjuvan tedavi; radyoterapi, kemoterapi, hedefe yönelik tedavi veya immünoterapi içerebilir. Bu tedavilerin açıklamaları aşağıda yer almaktadır. Adjuvan tedavi ile ameliyat sonrası hala vücutta kalmış olabilecek akciğer kanseri hücrelerini yok etmek amaçlanır. Bununla birlikte, kanserin tekrarlama riskini de azaltabilir. Ancak, kanserin nüksetme riski her zaman vardır.

Evreleme ile birlikte diğer testler prognozu belirlemeye yardımcı olabilir ve adjuvan tedavinin yararlı olup olmayacağı konusunda kararlar verilmesini sağlar.

c) Radyoterapi

Radyoterapi, yayılmış olan akciğer kanseri tedavisi için kullanılmaz. Radyasyon sadece kanser hücrelerini direkt olarak radyasyon ışını yolunda yok eder. Aynı zamanda, yolundaki sağlıklı hücrelere zarar verir. Bu nedenle, vücudun geniş bölümlerine yayılan kanseri tedavi etmek için kullanılamaz.

Radyoterapi gören akciğer kanseri hastaları genellikle yorgunluk ve iştah kaybı yaşarlar. Radyoterapi boyun ya da göğsün merkezine verilirse, hastalar boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü çekebilir. Tedavi bittikten hemen sonra çoğu yan etki ortadan kalkar.

Ayrıca Bakınız: Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanseri Sebepleri

d) Kemoterapi

Kemoterapi; genellikle kanser hücrelerinin büyüme ve bölünme yeteneklerini durdurarak, kanser hücrelerini yok etmeyi hedefleyen ilaç kullanımı tedavisidir. Akciğer kanserinin tüm evrelerinde, hastaların yaşam süresi ve yaşam kalitesini iyileştirdiği görülmüştür. Sahip olduğunuz adenokarsinom veya skuamöz hücreli karsinom gibi akciğer kanseri türü, kullanılan kemoterapi ilaçlarını belirler.

e) Hedefe Yönelik Tedavi

Hedefe yönelik tedavi; kanserin büyümesi ve hayatta kalmasına katkıda bulunan kanserin spesifik genleri, proteinleri veya doku ortamını hedef alan bir tedavi yöntemidir. Bu tür tedavi kanser hücrelerinin büyümesi ve yayılmasını engellerken, sağlıklı hücrelere zararı kısıtlar.

f) İmmünoterapi

Biyolojik tedavi olarak da adlandırılan immünoterapi, vücudun kansere karşı mücadele etmesi için tasarlanmış bir tedavi yöntemidir. Bağışık sistemi işlevini iyileştirmek, hedeflemek veya eski haline getirmek amacıyla vücut tarafından veya laboratuarda yapılan malzemeler kullanılır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status