Paratiroid Kanseri Tedavisi İle İlgili Bilgiler

Paratiroid Kanseri Tedavisi

Paratiroid kanseri tedavisi; kanserin türü ve evresi, genel sağlık durumu ve hastanın tercihleri gibi bir takım faktörler göz önünde bulundurularak planlanır. Paratiroid tümörü için en yaygın tedavi seçenekleri; ameliyat, radyoterapi ve hiperkalsemi tedavisidir. Kemoterapi de önerilebilir. Tedavi ile hem tümörü ortadan kaldırmak ve hem de hastanın kan dolaşımındaki kalsiyum miktarını kontrol etmek hedeflenir.

a) Hiperkalsemi Tedavisi

Paratiroid tümörü, kanda yüksek düzeyde kalsiyuma sebep olabilir. Kanda çok fazla kalsiyum olması, ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir ve çoğunlukla acil tedavi gerektirir.

Hiperkalsemi tedavisinde, kanda yüksek kalsiyum seviyesini düşürmek amacıyla kullanılan bir takım ilaçlar vardır. Bu ilaçların çoğu, tümörü çıkarmak için tedaviye başlanıncaya kadar kısa süreli olarak kullanılır.

Ayrıca Bakınız: Paratiroid Kanseri Belirtileri

b) Ameliyat

Paratiroid kanseri ameliyatı ile tümör ve çevreleyen sağlıklı dokunun bir kısmının çıkarılması amaçlanır. Ameliyat; tümör iyi huylu da olsa, kanserli de olsa, paratiroid tümörünün başlıca tedavisidir.

Paratiroid tümörün benign (iyi huylu) veya malign (kötü huylu, kanserli) olup olmadığını ameliyattan önce bilmek zordur. Bu nedenle, paratiroid bezin tamamının ve anormal görünen tüm dokuların çıkarılması gerekir. Ameliyattan sonra, boynun etkilenen bölgesine radyoterapi de önerebilir.

İyi huylu paratiroid tümör ameliyatı, paratiroidektomi olarak adlandırılır. Bunun için minimal invaziv cerrahi yaklaşıma başvurulabilir.

Paratiroid kanseri cerrahisi daha kapsamlıdır. Paratiroid bezin tamamının alınmasının yanı sıra, yakınlardaki tiroid bezi, bitişik yağ dokuları, lenf nodları ve mümkünse çevresindeki kaslar gibi yakın dokuların çıkarılmasını içerir.

Ameliyat sırasında tümörün iyi huylu olduğu saptanırsa, sıklıkla operasyon sırasında hastanın kandaki PTH düzeyi kontrol edilir. Gerekirse, daha sonrasında operasyonun erken safhalarında çıkartılan normal paratiroid bezlerinden biri yeniden implant edilir. Bununla birlikte, tümör kanserli ise, kanser hücrelerini yeniden vücuda yerleştirmeyi önlemek için tekrar implantasyon yapılmamalıdır.

Ayrıca Bakınız: Paratiroid Kanseri Teşhisi

c) Radyoterapi

Paratiroid kanseri ameliyatından sonra bazen radyoterapi önerilebilir. Radyoterapi, paratiroid kanserin boyunda tekrarlama riskini azaltabilir. Ancak bu tedavinin faydalı olup olmadığını değerlendirmek zordur. Çünkü bu tür kanserler çok nadir görülür.

d) Kemoterapi

Kemoterapi, genellikle kanser hücrelerinin büyüme ve bölünme yeteneğini durdurarak, kanser hücrelerini yok etmeyi hedefleyen ilaçların kullanımı prosedürüdür.

Metastatik veya tekrarlayan paratiroid kanseri tedavisinde kemoterapi nadiren etkilidir. Daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç vardır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status