Koledok Kistleri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Koledok Kistleri Belirtileri

Koledok kistleri genellikle asemptomatiktir. Belirtiler çoğunlukla artan kolanjit ve pankreatit ile ilişkili komplikasyonlara bağlıdır. Hastaların yaklaşık %1-12’sinde spontan rüptür ve karın ağrısı, sepsis ve peritonit semptomları ve bulguları mevcuttur.

Koledok kistleri olan bebeklerde aşağıdaki semptomlar ortaya çıkabilir:

  • Sarılık ve akolik dışkı. Erken bebeklik döneminde, bilier atrezi için tetkik istenebilir.
  • Karın sağ üst kadranında elle hissedilebilir kitle, hepatomegali.

Ayrıca Bakınız: Koledok Kisti Nedir?

Çocuklarda ve erişkinlerde görülen klinik bulgular değişkendir. Bebeklikten sonra koledok kistleri tanısı konan çocuklarda aralıklı biliyer tıkanıklık veya tekrarlayan pankreatit görülme sıklığı şu özellikleri taşır:

  • Biliyer obstrüksiyon: Sarılık ve karın sağ üst kısmında elle hissedilir kitle
  • Primer pankreatit bulgusu: Tanı zorluğu olabilir. Hastalar sıklıkla aralıklı olarak sadece karın ağrısı atakları geçirirler. Yüksek amilaz ve lipaz konsantrasyonları, doğru teşhis çalışması sağlar.

Koledok kistleri bulunan yetişkinlerde karın ağrısı, sarılık ve sağ üst kadranda karın kitlesi hissedilir. Bununla birlikte, bu üç semptom hastaların sadece %10-20’sinde bulunur.

Yetişkinlerde aşağıda yer alan koledok kistleri belirtileri ortaya çıkabilir:

  • Karın ağrısı, en yaygın semptomdur.
  • Belirgin epigastrik ağrı veya sağ üst kadran ağrısı; sarılık veya kolanjit gelişebilir.
  • Bir veya daha fazla ciddi komplikasyon (örn; hepatik apseler, siroz, portal hipertansiyon, tekrarlayan pankreatit, safra taşı)

Koledok Kistleri Sebepleri

Koledok kistlerinin nedeni bilinmemekle birlikte, bu kist oluşumlarının pankreatik kanal ile hepatik kanal arasındaki anormal bir bağlantıya bağlı olduğuna inanılıyor. Bu anormal bağlantı, kist oluşumundan sorumlu olabilen safra suyunun safra yoluna geri akışına yol açar.

Koledok kistleri olan erişkinlerde bir veya daha fazla ciddi komplikasyon görülür. Örneğin; karaciğer apseleri, siroz, portal hipertansiyon, tekrarlayan pankreatit, safra taşları, kolanjiokarsinom.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status