Akut Pankreatit Nedir?

Akut Pankreatit Ne Demek?

Akut pankreatit; pankreasın kısa süre içinde iltihaplandığı ciddi bir sağlık sorunudur. Pankreas midenin arkasında,  göğüs kafesinin altında bulunan küçük bir organdır. Vücudun glikozu nasıl işleyeceğini düzenleyen sindirim enzimleri ve hormonlar üretir.

Pankreatit, pankreasın iltihaplanması anlamına gelir. Akut pankreatit ve kronik pankreatit olmak üzere ikiye ayrılır.

Pankreasta yapılan sindirim kimyasalları (enzimler) aktive olarak, pankreasın parçalarını ‘sindirmeye’ başlarlar. Bunlar normalde sadece mideden hemen sonra bağırsağın kısmına (duodenum) eriştikten sonra aktive edilirler. Bu durum, pankreas iltihabına neden olan bir dizi kimyasal reaksiyona yol açar.

Çoğu vakada (yaklaşık 5’de 4), iltihap hafiftir ve yaklaşık bir hafta içinde yatışır. Belirtiler bir kaç gün için kötü olabilir; ancak yatışarak, pankreasta tamamen iyileşme olabilir.

Bazı vakalarda (yaklaşık 5’de 1), inflamasyon hızla şiddetlenir. Pankreas ve çevreleyen dokunun bir kısmında doku ölümü (nekroz) olabilir. Pankreas enzimleri ve kimyasalları kan dolaşımına karışabilir ve iltihaplanmaya neden olarak, vücudun diğer organlarına zarar verebilir. Bu durum; şok, solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve diğer komplikasyonlara yol açar ve hayatı tehdit edici olabilir.

Akut pankreatitli hastaların çoğunda bir hafta içinde iyileşme görülür ve daha fazla sorun yaşamaz. Ancak, şiddetli vakalarda ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir ve hatta hayatı tehdit edebilir.

Ayrıca Bakınız: Kronik Pankreatit Belirtileri

Akut pankreatit, pankreasın iltihaplanmasının uzun yıllar devam ettiği kronik pankreatitten farklıdır.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status