Mesane Taşı Tanısı ve Tedavisi Hakkında Bilgiler

Mesane Taşı Teşhisi

Mesane taşı tanısı için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:

Fizik muayene: Mesanenin büyümüş (şişmiş) veya prostat büyümesi olup olmadığını belirlemek için alt karın bölgesi kontrol edilerek, rektal muayene yapabilir. Ayrıca, var olan üriner belirtiler veya semptomlar hakkında sorular yöneltilebilir.

İdrar analizi: İdrar tahlili, mikroskobik miktarda kan, bakteri ve kristalize mineraller için toplanabilir ve incelenebilir. İdrar tetkiki, idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını öğrenmeye yardımcı olur. İdrar yolu enfeksiyonu, mesane taşlarına neden olabilir veya mesane taşları sonucu ortaya çıkabilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: BT taraması ile çok küçük mesane taşları bile tespit edilebilir. Her tür mesane taşını tanımlamak için kullanılan en hassas testlerden biri olarak kabul edilir.

Ultrason: Mesane taşlarının algılanmasına yardımcı olan bir tanı testidir. 

Röntgen: Böbrekler, üreterler ve mesane filmi, üriner sistemde taş olup olmadığını saptamaya yardımcı olur. Fakat bazı tür taşlar konvansiyonel röntgen ışınlarında görülmez.

Ayrıca Bakınız: Mesane Taşı Belirtileri

Mesane Taşı Tedavisi

Mesane taşlarının genellikle ameliyat ile çıkarılması gerekir. Bununla birlikte, küçük bir mesane taşının doğal olarak düşmesine yardımcı olmak amacıyla her gün çok fazla su içilmesi önerilebilir. Fakat mesane taşları sıklıkla mesanenin tamamen boşaltılamamasından kaynaklanır. Bu da, taşın düşmesi için yeterli olmayabilir. Çoğu vakada, taşların cerrahi yöntemle alınması gerekir.

Ayrıca Bakınız: Mesane Taşı Neden Olur?

Mesane Taşlarının Kırılması

Mesane taşları genellikle bir sistolitolapaksi adı verilen bir işlem sırasında çıkarılır. Taşı görüntülemek için sistoskop idrar yolundan mesaneye yerleştirilir. Ardından, mesane taşını küçük parçalara ayırmak amacıyla lazer, ultrason veya mekanik cihaz kullanılır ve parçalar mesaneden temizlenir.

Litotriptörler, taşı idrardan geçirecek kadar küçük parçalara kırmak için ultrasonik enerji kullanırlar. Holmium lazer litotripsi ile lazer kullanılarak taş kırılır. Bu operasyon öncesinde lokal veya genel anestezi verilebilir. Sistolitolapaksi prosedürü pek komplikasyona yol açmaz. Bununla birlikte, üriner sistem enfeksiyonları, mesanede yırtılma, ateş veya kanama söz konusu olabilir. Enfeksiyon riskini düşürmek amacıyla operasyon öncesi hastaya antibiyotik verilebilir.

Sistolitolapaksi operasyonundan yaklaşık bir ay sonra, mesanede taş ve taş parçacıkları kalıp kalmadığı yapılan tetkikler ile kontrol edilecektir.

Ameliyat

Bazı durumlarda, mesane taşları kırılamayacak kadar büyükse ya da parçalanması zor ise, ameliyat ile çıkarılması gerekebilir. Cerrahi operasyon ile mesaneye insizyon yapılır ve mesane taşları doğrudan çıkarılır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status