Sinüzit ve Ameliyat Riski

Sinüs yüz çevresinde burun ve göz çevresindeki kemiklerde yer alan boşlukların tıkanması sonucu iltihaplanma neticesinde yaşanan enfeksiyon durumudur. Mukus akışı sinüsler vasıtasıyla bu boşluklardaki deliklerden geçer. Bu delikler tıkandığında mukus akışı düzenli bir şekilde sağlanamaz ve bunun neticesinde sinüzit hastalığı belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtiler hem normal kişilerde hem hamile kişilerde yaşanır. Ancak salgılanan hormonlar neticesi ile hamile olan bayanlarda sinüs hastalığı etkileri daha yoğun yaşanmaktadır. Sinüs hastalığının başlıca belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Yüz çevresinde olan şiddetli ağrı
  • Boğazda gıcıklı ve ağrı hissi
  • Burundan gelen koyu sarı ya da yeşil renkli akıntı
  • Geniz akıntısı
  • Mide bulantısı
  • Ağızda kötü koku
  • Burun tıkanıklığı
  • Öksürük

Yukarıdakiler gibi belirtileri sayabiliriz. Bu belirtiler hastalığın seyrine göre değişebilir. İlk etapta yapılması gereken hastalığın ilerlemesini durdurmaktır. Hamile olmayan kişiler doktorun önerdiği normal sinüzit ilaçları ile tedaviye başlayabilirler. Hamile olan bayanlar ise doktorun önerdiği uygun ilaçlarla ya da ilaç riskliyse doğal tedavi yöntemleriyle bu sorunun üstesinden gelebilirler.

Sinüzit Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Sinüs hastalığı basit bir burun tıkanıklığı olarak atlatılabilecek bir hastalık değildir. Sinüs tedavisi gerek hamilelik döneminde gerek hamilelik dışı tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabilir. Özellikle hamilelik döneminde tedavi yapılmadığında bebekte düşük riski yaşanabilir. Ayrıca anne adayı da doğum sırasında tehlikeli durumlarla karşılaşabilir.

Hamilelikte değişen hormonlara nedeniyle burun damarları genişler ve bunun neticesinde burun tıkanıklığı oluşur. Bu tıkanıklık arttığında polipler yani burun etleri çok büyüyerek burun deliğinden dışarıya doğru çıkabilir.

Normal doğum yapılırken bebeğin dışarıya doğru itilmesi neticesinde sorun olabilir. Bunun için bu kişilerin kulak burun boğaz doktorundan randevu alarak bu konuda tıbbi yardım almaları önemlidir. Zamanında tedaviye başlanırsa olumlu neticeler alınabilir ve olası risklerin önüne geçilmiş olur. Sinüs hastalığında başarılı bir şekilde tedavi uygulaması için doktorun önerilerini dikkate almakta çok yarar vardır.

Ameliyat Hamilelikte Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelik sırasında sinüs hastalığı tedavisinde ameliyat bazı durumlarda gerekli olabilir. Gerekli tedavi yöntemleri uygulandığında hem ilaç tedavisi doktorun önerdiği şekilde hem de doğal yöntemler dikkate alınarak tedavi yapıldığında istenen sonuç alınamadığında ameliyat kaçınılmaz olabilir. Bunun için cerrahi müdahale söz konusu olabilir. Burun damarlarının aşırı büyümesi sonucunda poliplerin yani burun etlerinin alınması ya da uygun şekilde küçültülmesi için ameliyat yapılır. Bunun için lokal anestezi yöntemiyle hasta ameliyat edilir. Bebeğe zarar vermeden bu şekilde büyüyen burun etleri küçültülür ya da tamamen alınır. Bu sayede doğum sırasında olası riskler de ameliyat ile önlenmiş olur. Ameliyat için bu duruma hazırlıklı olmalı ve endişeye kapılmadan gerekli müdahaleyi yaptırmalıdır. Ameliyat gerekli ilaç tedavisinin yeterli gelmediği zamanlarda uygulanan hem anne hem de bebek için gerekli yoldur.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status