Safra Kanalı Taşı (Koledokolitiazis) Belirtileri Nedir? Neden Olur?

Safra Kanalı Taşı Belirtileri

Safra kanalı taşı belirtileri, normalde taş ana safra kanalını tıkamadığı sürece görülmez. Belirtiler görülebilir şiddetli hale gelinceye kadar aylarca fark edilmeyebilir. Yaygın belirtiler ve bulgular şunları içerir:

Biliyer kolik (safra taşı ağrısı): Karnın sağ üst kadranında ağrı ile karakterizedir. Ağrı genellikle gelip geçicidir; ancak bazen kalıcı, sabit bir ağrı olabilir. Ağrı; keskin, donuk veya kramp şeklinde ortaya çıkabilir. Ağrı, sırta veya sağ kürek kemiğine yayılabilir.

  • Sarılık
  • Kil renkli dışkı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İştah kaybı
  • Ateş (titreme eşlik edebilir)
  • Karnın sağ üst bölümünde hassasiyet
  • Karaciğer büyümesi

Eğer taş safra kanalına sıkışırsa, enfeksiyon riski daha yüksektir ve bu enfeksiyon tehlikeli olabilir. Çok hızlı bir şekilde karaciğer gibi vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Safra kanalı taşlarına bağlı olarak oluşan ağrı zaman zaman gelip geçici olabilir veya bazen de uzun süre ağrı geçmeyebilir. Ağrı başlangıçta hafif olabilir ve daha sonra giderek şiddetlenebilir.

Ayrıca Bakınız: Koledokolitiazis Nedir?

Safra Kanalı Taşı Sebepleri

Safra kesesi taşı olan insanların yaklaşık %15’inde taş ana safra kanalında, yani koledokta gelişir. Safra kanalı taşı, aşağıda özetlenen iki ana sebepten kaynaklanabilir:

Safra kesesinde oluşan safra taşları hareket ederek ana safra yolunda sıkışırlar.

Ana safra kanalı içinde oluşan taş, safra kesesi olmayan (kolesistektomi cerrahi prosedürü ile safra kesesi alınan) ve safra yolu enfeksiyonu olan insanlarda görülür.

Ayrıca Bakınız: Safra Kesesi Taşı Nedenleri

Komplikasyonlar

Safra kanalı taşı komplikasyonları aşağıdakileri içerir:

Kolanjit: Safra kanalı tıkalı olduğunda, bağırsaktan gelen bakteriler artabilir. Safra kanalları ve ötesinde enfeksiyona neden olabilir.

Sekonder biliyer siroz: Ana safra kanalının uzun süreli tıkanıklığı; iltihaplanma, tahrip ve karaciğerdeki küçük safra yollarının skarlaşmasına neden olabilir ve karaciğer yetmezliği ortaya çıkabilir.

Pankreatit (pankreas iltihabı): Ana safra kanalının distal kısmının tıkanması sonucu ortaya çıkabilir.

Safra taşı ileusu: Bazen safra taşı bağırsağa ulaşabilir ve tıkanmaya neden olabilir.

Kolelitiazis (safra kesesi taşı): Kolelitiazis ile bağlantısı, akut kolesistit oluşturabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status