Safra Kanalı Taşı (Koledokolitiazis) Nedir?

Safra Kanalı Taşı Nedir?

Safra kanalı taşı; ana safra kanalı, bir diğer adı ile koledokta en az bir safra taşının var olduğu gastrointestinal sistem hastalığıdır. Safra yolu taşı; safra pigmentleri veya kalsiyum ve kolesterol tuzlarından oluşabilir. Safra kanalındaki taş, “koledokolitiazis” olarak da adlandırılır. Çoğunlukla taşlar safra kesesinde gelişir. Fakat bazen taşlar safra kesesi ile ana safra kanalına geçerek, safra kanalını tıkarlar ve çok sayıda semptoma neden olabilirler.

Safra kanalı, ince bağırsağı safra kesesine bağlayan bir kanaldır. Araştırmalar safra taşı olan insanların yaklaşık %20’sinde koledokolitiazis gelişmeye devam ettiğini göstermektedir.

Safra Kanalı Taşı (Koledokolitiazis) Nasıl Oluşur?

Karaciğer, karnın sağ üst kısmında yer alır. Diğer işlevleri arasında karaciğer, yağ sindirimi için önemli olan safra üretimini gerçekleştirir. Safra, ana hepatik kanalı yoluyla karaciğerden çıkar ve sistik kanalı yoluyla safra kesesine girer. Safra kesesi, karaciğer altında konumlanan küçük bir kesedir. Ana işlevi, safra depolamak ve gerektiğinde serbest bırakmaktır. Sistik kanal ana hepatik kanala katılır ve ana safra kanalını (koledok) oluşturur. Ana safra kanalı, oniki parmak bağırsağına (duodenum), safra taşır. Gastrointestinal sistemdeki safra, yağ sindirimine yardımcı olur. Safra taşları bilirubin, kalsiyum ve kolestrol karışımından oluşurlar. Safra kesesinde safra taşı oluşum sürecine kolelitiazis denir.

Taşların bir kısmı safra kesesinden çıkar ve ana safra kanalına sıkışıp kalarak, koledokolitiazis, yani, safra kanalı taşı oluşmasına neden olur. Safra kesesi taşı (kolelitiazis) olan kişilerin neredeyse %15’i, koledokolitiazis ile bağlantılıdır. Nadiren taşlar ana safra kanalının kendi içinde oluşabilirler.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status