Sauna Terapisi ve Ruh Sağlığına Etkileri

Ruh Sağlığı Bozukluğu Salgını

Ruh sağlığı bozuklukları dünya genelinde salgındır, insanların yarısından fazlasına hayatlarının bir noktasında akıl sağlığı bozukluğu teşhisi konulur ve her beş Amerikalıdan biri herhangi bir yıl içinde ruh sağlığı bozukluğu yaşar. Akıl hastalıkları, 18 ile 44 yaşları arasındaki genç yetişkinler arasında hastaneye yatışların üçüncü önde gelen nedenidir ve ciddi akıl hastalığı olan yetişkinlerin ortalama 25 yıl daha düşük yaşam beklentisi vardır. Anksiyete bozukluğu, ABD’de 40 milyon yetişkini veya her yıl nüfusun %18.1’ini etkileyen en yaygın akıl hastalığıdır. Şu anda, sağlığımız ve sevdiklerimizin sağlığı, zorunlu sosyal izolasyon ve işsizlik ve finansal belirsizlikte dramatik artışlarla birlikte ani bir durgunluk ile birlikte ülke ve dünya genelinde benzeri görülmemiş bir kolektif endişe seviyesi yaşıyoruz. Şu anda akıl sağlığımıza ve refahımıza dikkat etmek her zamankinden daha önemli.

Isı Tedavisi Endorfinleri Artırıyor!

Kızılötesi saunada tecrübe edildiği gibi ısı tedavisi ve hipertermi, beta endorfinin beyin ve kanımıza salınmasını artırır. Endorfin düzeyindeki bu artış, bir sauna seansından sonra bildirilen ağrı ve iyilik hissine karşılık gelir. Endorfinler bir sakinlik, mutluluk ve esenlik hissi yaratır ve depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletmede önemli olduğu gösterilmiştir. Sauna terapisinden sonra yapılan bir çalışmada, baskılanmış bağışıklık fonksiyonu ve kronik stres hastalıkları ile ilişkili bir stres hormonu olan kortizolde bir azalma vardı.

Sauna Terapisi Depresyon ve Kaygıyı Azaltır

Çalışmalar, sauna terapisinin ve diğer tüm vücut ısıtma biçimlerinin ruh halini artırdığını ve depresyon ve kaygıyı hafiflettiğini bulmuştur. Bir çalışma, majör depresif bozukluğu olan denekleri tek bir vücut ısıtması seansıyla tedavi etti ve onları ısı terapisinden sonra 6 hafta boyunca takip etti. Tedaviden 6 hafta sonra bile denekler, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeğindeki skorlarda küçük ama anlamlı bir iyileşme gösterdi. Başka bir çalışma, dört hafta boyunca haftada beş kez kızılötesi ışıkla tüm vücut ısıtmasının, depresyonla ilişkili iştah kaybını ve diğer somatik semptomları hafiflettiğini ve gevşemeyi önemli ölçüde iyileştirdiğini gösterdi.

Uzak Kızılötesi Depresyondaki ve Endişeli Hayvanların Beyinlerini Değiştiriyor

Hayvan çalışmalarında uzak kızılötesi ısıl işlemle tersine çevrildiği gösterilen anksiyete ve depresyon ile beyin değişiklikleri var. Kızılötesi ışıkla ısıtmanın antidepresan ve anksiyete azaltıcı (anksiyete azaltıcı) etkileri, davranışsal depresyon ve anksiyete belirtileri göstermeye şartlandırılan sıçanlar üzerinde incelendi. 10 kızılötesi terapi seansından sonra, sıçanlar önemli ölçüde azalmış depresyon ve anksiyete davranışları seviyeleri gösterdi. Kızılötesi terapi, sıçan beyinlerinin hipokampusundaki yeni beyin hücrelerini arttırdı. Sadece bir seanstan sonra, yeni beyin hücrelerinin sayısı, kontrollere kıyasla, hücrelere dahil edilen bromodeoksiuridin (BrdU) içeren hücrelerin sayısıyla ölçüldüğünde önemli ölçüde arttı.

Fiziksel olarak kısıtlanmış fareler, anksiyeteyi modelleyen akut davranışsal ve fizyolojik tepkiyi gösterir, bu davranışsal model akut kısıtlama stresi olarak adlandırılır. Bu stres, farelerde sonraki anksiyete davranışlarına ve kardiyovasküler değişikliklere yol açar. Aynı zamanda beyinde, c-Fos immünoreaktivitesinde bir artış da dahil olmak üzere, beyin hücrelerinde artan oksidatif strese paralel olarak ve stres hormonu kortikosteron seviyelerinin seviyelerinde artışlar da dahil olmak üzere moleküler değişikliklere neden olur. Uzak kızılötesi tedavinin beyin hücrelerindeki oksidatif stres seviyelerini ve akut kısıtlama stresinin neden olduğu kortikosteron seviyelerini önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir .

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status