Sebase (Epidermoid) Kist Nedir? Belirtileri, Nedenler, Tanısı ve Tedavisi

Sebase (Epidermoid) Kist Nedir?

Epidermoid kistler, derinin altında oluşan ve kanserli olmayan, iyi huylu kistlerdir. Bu kistler, aynı zamanda sabase kistler olarak da adlandırılır. Bu kistler cildin herhangi bir yerinde görülebilir. Ancak en sık yüz, boyun ve gövdede görülürler.

Yavaş büyüyen ve genellikle ağrısız olan epidermoid kistler, nadiren problemlere neden olur veya tedaviye ihtiyaç duyulur. Ancak görünümü sizi rahatsız ediyorsa veya ağrılı, kopmuş ya da enfekte ise; bu yağ kistinin çıkarılması için sebase kist ameliyatı tercih edilebilir.

Birçok kişi epidermoid kistleri sebase kistler gibi tanımlar, ancak ikisi farklıdır. Gerçek sebase kistler daha az yaygındır. Saçları ve cildi yağlandıran yağlı maddeleri salgılayan bezlerden (yağ bezleri) kaynaklanırlar.

Ayrıca Bakınız: Kist Nedir?

Epidermoid (Sebase) Kist Belirtileri

Epidermoid (sebase) kist belirtileri ve semptomları şunları içerir:

  • Deri altında, genellikle yüzde, boyun veya gövdede küçük, yuvarlak yağ kistleri
  • Kistin orta kısmını tıkayan küçük bir siyah nokta
  • Kistten bazen boşalan kalın, sarı, kötü kokulu bir madde
  • İltihaplı ve enfekte olmuş alanda kızarıklık, şişme veya hassasiyet

Epidermoid kistlerin çoğu sorunlara neden olmaz veya tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak, aşağıdaki faktörlerden birine sahipseniz, doktor randevusu alınız.

  • Hızlı büyüyorsa
  • Patlarsa, ağrılıysa veya enfekte olursa
  • Sürekli tahriş olan bir alanda ortaya çıkarsa
  • Kozmetik sebeplerden dolayı sizi rahatsız ediyorsa

Epidermoid (Sebase) Kist Nedenleri

Cildin yüzeyi (epidermis); vücuttan sürekli dökülen ince, koruyucu hücre tabakasından oluşur. Epidermoid kistlerin çoğu, bu hücreler cildin daha derinine inip değişim göstermesiyle oluşur.

Epidermisin hücreleri, kistin duvarlarını oluşturur ve sonra içeriye protein keratin salgılarlar. Keratin; bazen kistten boşalan kalın, sarı bir maddedir. Hücrelerin bu anormal büyümesi, deride hasar görmüş saç follikülü veya yağ bezinden kaynaklı olabilir.

Epidermoid (Sebase) Kist Teşhisi

Genellikle kist incelendikten sonra bir teşhis koyulabilir. Ayrıca, deri hücreleri kazınıp mikroskop altında incelenebilir ya da laboratuarda detaylı analiz için cilt örneği (biyopsi) alınabilir.

Epidermoid kistler, sebase kistlere benzemektedirler, ancak farklılıklar vardır. Gerçek epidermoid kistler saç folikülleri veya cildin dış tabakasına (epidermis) hasarından kaynaklanır.

Epidermoid (Sebase) Kist Tedavisi

Genellikle kist rahatsızlık vermediği ya da kozmetik sorunlara neden olmadığı sürece, müdahale edilmez. Tedavi seçenekleri hakkında bilgi sahibi olmak için doktor randevusu alabilirsiniz.

Epidermoid (sebase) kist tedavi seçenekleri şunları içerir:

Enjeksiyon: Bu tedavi, kistin şişmesini ve iltihaplanmayı azaltan bir ilaç enjekte edilmesi prosedürüdür.

İnsizyon ve drenaj: Bu yöntemle, kiste küçük bir kesi yapılır ve içindekiler yavaşça sıkılır. Bu oldukça hızlı ve kolay bir yöntemdir; ancak kistler genellikle bu tedaviden sonra tekrar eder.

Küçük cerrahi girişim: Bu prosedürde, kistin tamamı çıkarılır. Dikişlerin alınması için tekrardan doktor ziyareti gerekir. Küçük cerrahi girişim, güvenli ve etkilidir ve genellikle kistlerin tekrarlanmasını önler.

Eğer kist iltihaplı ise, ameliyat ertelenebilir.

Lazerler: Bu yöntem, kisti buharlaştırmak için bir karbondioksit lazeri kullanımını içerir. Yara izi en aza indirgenmiş olur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status