Sinüzit İçin Burun Yıkama Yöntemlerine Dair Bilgiler

Soğuk algınlığı ve alerjiler, mukus tabakasının sinüslerde ve burun boşluğunda birikmesine neden olur. Sinüs kanallarında biriken mukus tabası, bir süre sonra rahatsızlık vermeye başlar ve bazı semptomları da beraberinde getirir. Kronik sinüzit ve rinit sorunu olan hastaların aklına gelen ilk çözüm ise, tuzlu su ile burun kanallarını açmaktır. Eğer kronik veya akut sinüs enfeksiyonlarından muzdaripseniz, tuzlu suyla burnunuzu yıkamak aşırı mukus tabakasının incelmesi için faydalı olabilir. Eğer alerjik rinit söz konusuysa, bu durulama burun delikleri ve sinüslerdeki alerjenlerin azalmasına ve burnun rahatlamasına olanak sağlar. Sinüzit için doğal burun yıkama yöntemleri, kimyasal madde içermeyen alternatiflerdir. Bu sayede hastalar işlem sonrasında daha rahat nefes almaya başlar.

Sinüzit sebebiyle rahat nefes alamayan ve sinüs boşluklarında biriken mukus tabakasını temizlemek isteyen hastalar, aşağıda yer alan burun yıkama yöntemlerini evlerinde kolaylıkla uygulayabilirler.

Sinüzit hastaları, burun yıkama yöntemlerini uygularken musluk suyu kullanmamaya özen göstermelidirler. Sinüsler çok duyarlıdır ve musluk suyu içerisindeki bakteriler, protozoa ve amip gibi diğer mikroorganizmalar sinüs kanallarını daha hassas hale getirebilir. Eğer musluk suyu kullanarak burnunuzu yıkarsanız, sinüslerde enfeksiyona neden olabilir. Uzmanlar, çeşme suyu yerine steril veya damıtılmış su kullanılmasını önermektedir. Steril bir su elde etmek için öncelikle musluk suyunu beş dakika kaynatmalısınız. Ardından kaynayan suyu soğumaya bırakın ve temiz bir kapta saklayın.

Neti Pot kullanımı

Sinüzit hastaları için önerilen en iyi burun yıkama yöntemlerinden biri, neti pot cihazıdır. Sinüs hastaları arasında yaygın olarak kullanılan bu cihaz genellikle cam, seramik veya metal malzemeden yapılır. Çaydanlığa benzeyen bir şekli olan neti pot burun yıkama aparatı eczanelerde bulunmaktadır.

Neti pot cihazını satın aldıktan sonra, burnunuzu yıkamanız için özel bir karışım hazırlamanız gerekir. Daha önce kaynatılarak ılınmaya bırakılan su, ılık bir hale gelinde içerisinde bir çay kaşığı kaya tuzu atılır. İyotlu tuz veya kaya tuzu eklenen su soğumaya bırakılır. Tuzlu su soğuyunca, neti pot veya diğer burun yıkama cihazlarının içine bu su dökülür. Başınızı yana eğerek, burun deliğine bu cihazın ucunu yerleştirin. Bir burun deliğinden akıtılan su, on saniye sonra diğer burun deliğinden çıkarılır ve burun kanalları mukus tabakasından temizlenmiş olur. Aynı işlemi diğer burun deliği için de uygulamak gerekir.

Neti pot cihazını ilk kez deneyenler, başlarda öksürük dürtüsü hissedebilirler. Burun kanallarının tıkanıklık seviyesini kontrol etmek için başınızı dik konuma getirin. Mukus tabakasının hala akmadığını hissediyorsanız, işlemi tekrar edin. Eğer burnunuz kızarıyorsa, bu işleme bir süre ara verin. Sinüs yıkama cihazlarını belirli aralıklarla sinüs kanallarında biriken mukus tabakasını temizlemek için kullanabilirsiniz.

Okyanus suyu spreyi kullanımı

Sprey şişesi içerisinde satılan ve okyanus suyunun bazı işlemlerden geçirilerek elde edilen okyanus suyu spreyleri, günde en fazla 4 defa kullanılmalıdır. Eczanelerden satın alabileceğiniz okyanus suyu spreyini burun deliklerinize sırasıyla sıkın. Bu sayede mukus tabakası incelerek, burnunuz mukustan arınacaktır.

Sinüs Rinse kullanımı

Sinüs Rinse olarak adlandırılan burun yıkama aparatı, son yıllarda alerjik rinit ve sinüzit nedeniyle burun tıkanıklığından şikayetçi olan yetişkinlerin tercih ettiği bir yöntemdir. Eczanelerde satılan bu ürünün içerisinde plastik bir şişe ve karbonat-tuz karışımları mevcuttur. Plastik aparatın içerisine bu karışım dökülür ve su eklenir. Ardından, başı eğerek ve sırayla burun deliklerine sıkarak mukus tabakasının lavaboya akması sağlanır.

İpuçları

Sinüs kanallarında biriken mukusu temizlemek için evde burun yıkama yöntemlerini deneyenlerin her zaman lavabonun üzerinde sinüslerini yıkamasını öneririz. Çünkü burundan akacak mukusun miktarı belli olmayabilir.

Günde dört defa sinüslerin boşalması için burnunuzu burun yıkama cihazlarıyla temizleyebilirsiniz. Eğer bu işlemleri uyguladıktan sonra burnunuzda tıkanıklık devam ediyorsa, doktorunuza danışabilirsiniz.

Uyarılar

  • Burun lavajı için normal sofra tuzu kullanmayın. Kaya tuzu kullanabilirsiniz.
  • Temiz su kullandığınıza emin olun. Musluk suyu, burun boşlukları için tehlikeli olabilir.
  • Çocuklarda neti pot cihazı kullanımı öncesinde doktora danışılmalıdır.
  • Kulak iltihaplanması ya da burun ameliyatı olan kişilerin yukarıda yer alan burun yıkama yöntemlerini kullanması tehlikeli olabilir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status