Anjiyogenez Nedir?

Fizyolojik bir süreç dahilinde işleyişi olan damarlardan filizlenerek yeni damar sistemlerinin oluşmasına anjiyogenez işlemi denir. Kılcal Damarlar bu yolla oluşur. Bu durum sadece fizyolojik bir gelişim sürecinde değil aynı zamanda patolojik süreçte de incelenmesi gerekir. Örnek olarak verecek olursak yaraların iyileşmesi kadın menses sürecinde fizyolojik bir süreç olarak işler ancak tümörler göz hastalıklarında patolojik bir süreç olarak bilinir.

Anjiyogenez tam anlamıyla bilindiğinde ve bu konuda araştırmalar hızlandığında birçok hastalığın tedavisi bu yolla çözülebilecek. Tümörler gibi önemli hastalıklar konusunda olumlu sonuçlar bu sayede alınabilecek. Bunun için bu alanda daha çok çalışma ve bilgi birikimine ihtiyaç vardır.

Anjiyogenez Faktörleri Nelerdir?

Tıp biliminde karmaşık olayların yer aldığı anjiyogenez bilimi içinde yer alan faktörler de karışık olaylar zincirinden oluşur. Burada rol oynayan en temel etki endotel hücreleri tarafından yapılır. Anjiyogenez aktivatör işlevlerinin artması sonucu inhibitör işlevlerinde azalma olması ile başlamaktadır. Bu işlevleri sayacak olursak; Vasküler endotelyal Trombospondin büyüme faktörü, Pletelat kaynaklı büyüme işlevi, epidermel büyüme işlevi, fibroblast büyüme işlevi, tümör büyüme işlevi, tümör nekroz büyüme işlevi gibi pek çok işlevi örmek gösterebiliriz. Tüm bu işlevler anjiyogenezde rol alan işlevlerdendir. Bu konunun iyi anlaşılması için her bir işlevin ayrı ayrı incelenmesi gerekir. Böylece konuya açıklık getirilerek daha iyi anlaşılması sağlanır.

Anjiyogenez ve Tümör İlişkisi

Karmaşık olaylardan ibaret olan anjiyogenez ve tümör ilişkisi birbiri ile bağlantılıdır. Tümör anjiogenezi ise fizyolojif angiyojenezden farklı bir durumdur. Fizyolojik anyiyogenez sınırlanabilen bir durum olmasına karşın tümör anjiyogenezi için aynı durum söz konusu değildir. Hipoksi sonucunda bu durum oluşur. Tümörler bu yolla büyür ve büyüyen tümörler sonucu hipoksi oluşur.

Anjiyogenez Nedir?

Tümörlerde oluşan mikro dalgalanma olayı dokulardan farklı olarak oluşur. Tümörlerde anjiyogenik aktivete heterojen şekilde olmaktadır. Vaskülarize tümörlerde bütün hücrelerin anjiyogenik olduğunu söylemek doğru olmaz. Tümörlerin durum ve çeşitliliğine göre mikrodamar dansitesisinin düşük ve yüksek olduğu durumlar söz konusu olmaktadır. Anjiyogenik aktivite biçimleri ise belirttiğimiz gibi tümör çeşitlerinde heterojen özellikte olmaktadır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status