Anjiyo Neden Yapılır? Anjiyo Ameliyatı

Kalp damarlarının görüntülenmesinde ve damarların çapı ve büyüklüğü konusunda en doğru bilgiyi almayı sağlayan anjiyo, uzman doktorların hastalıkların erken teşhisi için uyguladıkları bir yöntemdir.  Koroner anjiyo en sık uygulanan anjiyo çeşidi olmasının yanında tam anlamıyla teşhis amaçlı yapılan ve sonrasında ilaç ya da stent gibi anjiyo tedavisi seçeneklerinden birine karar verilmesini kolaylaştıran bir tetkik şeklidir. Anjiyo aracılığı ile damaların genel durumu hakkında bilgi almak ve daralma ya da kireçleme gibi detayları ayrıntılı bir şekilde öğrenmek mümkündür.

Anjiyo Ne Zaman Yapılmalı?

Kalp hastalarının en önemli belirtileri arasında göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetler yer almaktadır. Bu tür şikayetler sonucunda kalp hastalıkları kesin olmamakla birlikte yüksek ihtimalledir. Bu nedenle kesin teşhis anlamıyla en uygun tetkiklerden biri de anjiyodur. Erken teşhiste önemli bir yere sahip olan anjiyo ameliyatı ile tedavi sürecindeki başarı oranı ve iyileşme hızı daha olumlu olacaktır. Bu sebeple kalpte çarpıntı ve geçmeyen kuru öksürük şikayetleri olan kişilerin vakit kaybetmeden uzman bir doktora görünmeleri ve doktorun önerilerine uymaları gerekir.

Anjiyo Neden Yapılır?

Kendilerine anjiyo yapılması kararı verilen kişilerin merak ettikleri en önemli sorulardan biri de anjiyo niye yapılır sorusudur. Karmaşık bir işlem gibi görünmesine karşın uzman doktorlar tarafından oldukça basit ve hızlı bir şekilde yapılabilen anjiyo kalp damarlarını görüntülemek ve genel yapısı hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla yapılmaktadır. İlerleyen yaş, şişmanlık ve sigara alışkanlığı gibi unsurların kalbin işlevini zamanla yerine getiremez hale getirmesi sonucunda bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler sonucunda mevcut kalp hastalığının teşhis edilmesi için anjiyo ameliyatı yapılmaktadır.

Anjiyonun Riskleri Nelerdir?

Vücudun genellikle kasık bölgesinden yapılan girişimsel bir uygulama olmasından dolayı anjiyo tedavisi için riskli bir uygulama demek uygun olacaktır. Ancak anjiyo sonrasında ölüm ve inme gibi olası riskler oldukça düşük ihtimallere sahiptir. Genelde hastaların anjiyo sırasında kullanılan renkli opak maddeye karşı alerjik tepkime geliştirdikleri görülmektedir.

Diğer yandan kateter borunun giriş yapıldığı bölgedeki atardamar ve toplardamarlarda bazı komplikasyonların gelişmesi de oluşabilecek riskler arasındadır. Ancak uzun yıllardır tıp alanında uygulanan bir işlem olması ve uzman doktorların zorlanmadan gerçekleştirdiği bir uygulama olmasından dolayı anjiyo niye yapılır ve riskleri gibi konular akla takılmadan kişilerin doktorlarına güvenmeleri gerekmektedir.

Anjiyo Vücudun Neresinden Yapılır?

Anjiyo işlemi ile kalp damarlarını görüntülemek için uzmanlar iki farklı yol tercih etmektedir. Bunlardan biri olan kasıktan anjiyo ve bir diğeri de koldan anjiyodur. Pratikte her iki bölgenin de hastaya artıları ve eksileri önünden herhangi bir farkı yoktur. Ancak koldan yapılan anjiyoda kanama kontrolünün daha kolay yapılabilmesinden dolayı bazı hastalar için bu seçenek uygun görülmektedir. Hastada daha önce bilinen bacak ve karın damarlarındaki tıkanıklıklar için ise kasık bölgesinden anjiyo tercih edilmektedir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status