COVID-19 / Yeni Koronavirüs Nedir? Nasıl Bulaşır?

Koronavirüs Nedir?

Koronavirüsler her zaman var olmuş ve soğuk algınlığı gibi hafif hastalıklara neden olmuştur. Günümüz pandemisine COVID-19 adı verilen yeni veya “yeni” koronavirüs neden olur ve öksürük, ateş ve nefes darlığına neden olabilen ciddi bir solunum hastalığıdır.

COVID-19 alan pek çok kişide yalnızca hafif semptomlar olur (veya hiç semptom görülmez). Ancak her 5 kişiden 1’i çok hastalanacak ve hastaneye gitmesi gerekecek. COVID-19’lu bazı insanlar ölür. Hamile olan veya belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin COVID-19’dan ciddi şekilde hasta olma olasılığı daha yüksektir.

COVID-19 Nasıl Bulaşır?

COVID-19 oldukça bulaşıcıdır – insanlar arasında çok kolay yayılır. Virüsü olan diğer insanlardan COVID-19 kaparsınız. Tükürük ve mukustan yayılır. Genellikle öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda, konuştuğunuzda, şarkı söylediğinizde, bağırdığınızda veya nefes aldığınızda burnunuzdan ve ağzınızdan çıkan küçük, genellikle görünmez sıvı damlacıkları yoluyla yayılır.

İnsanlar hasta olduklarında ve ateş ve öksürük gibi semptomlar gösterdiklerinde COVID-19’u kolayca yayabilirler. Ancak, semptomları olmayan (ve bu nedenle virüse sahip olduklarını bilmeyebilecek) COVID-19’u olan kişiler de hastalığı başka insanlara da yayabilir. Yani birisinin kendini iyi hissettiği için COVID-19 olmadığı veya başkalarını hasta edemeyeceği anlamına gelmez.

COVID-19 yenidir ve bilim adamları hala nasıl yayıldığı ve neden bazı insanları diğerlerinden daha hasta yaptığı hakkında daha fazla şey öğrenmeye çalışıyor.

Virüsün yayılmasının ana yolu, diğer insanlara yakın olmaktır. Nefeslerinde COVID-19 enfeksiyonlu damlacıklar bulunan bir kişinin 1.5 metre yakınındaysanız burnunuza veya ağzınıza girebilir ve sizi hasta edebilir. Bu nedenle, evden çıkarken insanlardan en az 1.5 metre uzakta durmak ve dışarıdayken bir yüz maskesi takmak önemlidir. Maskeler sizi ve çevrenizdekileri hastalanmaktan korumaya yardımcı olur.

COVID-19 bazen kapalı alanlarda havadan bulaşma yoluyla da yayılabilir. Bu, enfekte kişi 1,8 metreden fazla olsa bile, uzakta veya zaten odadan çıksanız da havada saatlerce kalabilen küçük damlacıklardan ve parçacıklardan COVID-19 elde edebileceğiniz anlamına gelir.

Araştırmalar, hava yoluyla bulaşmanın yeterli havalandırma olmadığında (açık pencereler, fanlar veya hava filtreleme sistemleri gibi), bazen insanlar ağır nefes aldığında (şarkı söylerken veya egzersiz yaparken olduğu gibi) iç mekanlarda gerçekleştiğini gösteriyor.

Havada çok sayıda enfekte damlacık olduğunda, virüs başkalarına yayılabilir. Bu nedenle, evinizde yaşamayan insanlarla aynı kapalı mekanda olmaktan ve insanların konuşma, bağırma, şarkı söyleme veya ağır nefes alma olasılığının yüksek olduğu yerlerden uzak durmak en güvenli yoldur.

Koronavirüs eşyalardan yayılır mı?Üzerinde virüs bulunan şeylere (kapı kolu, ışık anahtarı veya masa gibi) dokunursanız ve ardından gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunursanız da koronavirüs bulaşması mümkün olabilir. Bilim adamları bunun virüsün yaygın bir yolu olduğunu düşünmezler. Ancak ellerinizi sık sık yıkamak, yüzünüze dokunmaktan kaçınmak ve çok dokunduğunuz yüzeyleri (telefonunuz gibi) dezenfekte etmek yine de önemlidir.

Koronavirüs gıdalardan yayılır mı? COVID-19’un gıdalardan yayıldığını gösteren hiçbir kanıt yok. Ancak ellerinizden mikropların ağzınıza girmesini önlemek için özellikle pişirmeden ve yemeden önce ellerinizi en az 20 saniye sabun ve suyla yıkamanız önemlidir.

Koronavirüs cinsel yolla yayılır mı? COVID-19 menide bulundu, ancak virüsün meni yoluyla bir kişiden diğerine geçip geçemeyeceği net değil. Ancak COVID-19, birbirlerine yaklaşık 1,5 metre yakınlıkta olduklarında veya tükürük gibi diğer vücut sıvılarını paylaştıklarında (tükürük) insanlar arasında kolayca yayılır. Bu yüzden, COVID-19’a sahip olan biriyle yüz yüze cinsel temasınız varsa, COVID-19 kapmak çok kolaydır.

Virüsler ayrımcılık yapmaz ve COVID-19’u belirli bir ırka, etnik kökene, göçmenlik durumuna veya gelir düzeyine sahip kişileri suçlamak tehlikeli ve zararlıdır. Virüsle temasa geçen herkes koronavirüs kapabilir. Ancak bazı topluluklar, yapısal ırkçılık, ayrımcılık ve altta yatan sağlık sorunlarına neden olabilecek, sağlık hizmetlerine engel oluşturabilecek ve / veya COVID-19’a maruz kalma olasılığını artırabilecek diğer eşitsizlikler nedeniyle COVID-19 salgından orantısız bir şekilde etkilendi.

Bu dünya genelinde Siyah, Yerli ve Latin kökenli insanlarda daha yüksek enfeksiyon, hastaneye yatma ve ölüm oranlarına ve Asya ve Pasifik Adalı Amerikalılarda beyaz insanlara göre daha yüksek hastalık ve hastaneye yatış oranlarına yol açtı. Kimliğiniz ne olursa olsun, COVID-19’un yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için elinizden geleni yapmanız önemlidir. Yalnızca kendinizi değil, aynı zamanda topluluğunuzdaki diğer kişileri de korumak için bu mühimdir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status