Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS) Tedavisi

Birçok premenstrüel sendrom (PMS) semptomu tedavi ile iyileşir. Tedavi seçenekleri, ilaç tedavisinden doğum kontrol haplarına, vitamin ve mineral takviyesi, bitkisel ilaçlar ve egzersiz dahil diyet değişikliğine kadar uzanmaktadır.

Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) olarak adlandırılan antidepresan ilaçlar, tipik olarak anksiyete, depresyon veya duygudurum dalgalanmaları gibi duygudurumla ilgili şiddetli semptomları olan kadınlara önerilir.

Genel olarak, yaygın tedavi seçenekleri şunları içerir:

Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler):

Bu ilaçlar adet öncesi baş ağrısını ve diğer adet döngüsü ile ilgili ağrıları gidermek için kullanılır.

Not: NSAIDS, kalp krizi ve felç dahil olmak üzere ciddi kardiyovasküler (KV) olay riskinde artış gibi bazı riskler taşır. Sonuç olarak, FDA bu riski ve aynı zamanda potansiyel olarak yaşamı tehdit eden mide kanaması riskini vurgulayan bir “kara kutu” uyarısı yayınladı. Yakın zamanda kalp ameliyatı geçirdiyseniz, NSAIDS almamalısınız. NSAIDS’i PMS’yi veya başka herhangi bir durumu hafifletmek için düşünen diğer tüm kadınlar, bu potansiyel riskleri sağlık uzmanlarıyla tartışmalıdır.

Kontraseptif hormonlar:

PMS veya PMDD’li bazı kadınlar, doğum kontrol hapları almaya başladıktan sonra semptomlarında rahatlama yaşarlar. (Bununla birlikte, diğer kadınlar doğum kontrol haplarında kendilerini daha kötü hissederler.) Adet döneminden kaçınmak için hapı sürekli olarak alabilir, böylece PMS / PMDD’ye yol açabilecek hormonal değişiklikleri önleyebilirsiniz. Bununla birlikte, bu kontraseptifler yalnızca doğum kontrolü için kullanmayı seçerseniz PMDD’yi tedavi etmek için kullanılmalıdır, çünkü diğer tedavi biçimleri oral kontraseptiflerle aynı riskleri taşımaz. Drospirenon içeren doğum kontrol hapları, nadir durumlarda bacaklarda ve akciğerlerde kan pıhtıları da dahil olmak üzere bazı ciddi yan etkilere neden olabilir, bu nedenle emin olun ve riskleriniz ve faydalarınız hakkında sağlık uzmanınızla konuşun. Kardiyovasküler risklerin artması nedeniyle sigara içen kadınlara oral kontraseptifler önerilmez.

GnRH agonistleri (gonadotropin salgılayan hormon):

Bu ilaçlar, diğerleri arasında leuprolide (Lupron) içerir. Miyomları geçici olarak küçültmek ve endometriozu rahatlatmak için kullanılan bir hormon sınıfına aittirler. Östrojen üretimini bloke ederek adet döngüsünü “kapattıkları” için PMS’yi tedavi etmeleri de önerilebilir. Yan etkiler, sıcak basmaları, vajinal kuruluk ve kemik kaybı gibi menopoz semptomlarını içerebilir. Bu nedenle, östrojen ve progestin hormonlarının bir kombinasyonu olan düşük doz hormon tedavisi, tipik olarak GnRH agonistleri ile birlikte reçete edilir. Bazı kadınlar, ek hormon tedavisi ile PMS semptomlarının geri dönüşünü yaşayabilir. GnRH agonistleri, düşük östrojen seviyeleri ile ilişkili osteoporoz gibi artan sağlık riskleri nedeniyle genellikle sadece kısa vadeli bir tedavi seçeneği olarak kabul edilir (altı aydan daha uzun süre verilmemektedir).

Antidepresan ilaçlar:

Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) adı verilen antidepresan ilaçlar, depresyon dahil olmak üzere şiddetli PMS ve PMDD semptomlarını tedavi etmek için tercih edilen antidepresanlardır. Ancak antidepresan kullanan kadınların, durumlarının kötüye gittiğine veya intihara meyilli hale geldiğine dair belirtiler için sağlık uzmanlarının yardımıyla semptomlarını yakından takip etmeleri gerektiği konusunda uyarıyor. Özellikle tedaviye ilk başladıklarında veya dozları arttığında veya azaldığında.

Alprazolam (Xanax) gibi anti-anksiyete ilaçları bazen anksiyete PMS veya PMDD ile ilişkili ana semptom olduğunda reçete edilir. Bu ilaçlar, yumurtlama ile adet kanaması arasındaki 14 gün boyunca (luteal faz), semptomlar ortaya çıktığında (günlük değil) alınabilir. Xanax ile bağımlılık ve ciddi geri çekilme reaksiyonları meydana gelebilir, bu nedenle dozajı ve kesilmesi dikkatlice izlenmelidir.

Kalsiyum takviyeleri (günlük 1.000 ila 1.200 mg):

Herhangi bir biçimde ek kalsiyum, bazı PMS semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Az yağlı süt ürünleri (süt, yoğurt ve peynir) birincil kalsiyum kaynağıdır, ancak aşağıdakilerden de kalsiyum kazanabilirsiniz:

  • Tofu ve diğer soya ürünleri
  • Pirinç sütü
  • Brokoli
  • Şalgam yeşillikleri gibi koyu yeşillikler
  • Yeşil veya kırmızı lahana (çiğ)
  • Somon ve sardalya

Reçetesiz olarak satılan bir kalsiyum takviyesi almak da yardımcı olabilir. Bir çalışmada, günde iki kez 600 mg kalsiyum alan kadınlar, plasebo alan kadınlardan daha az PMS semptomu yaşadı. Ancak sabırlı olun; PMS semptomlarını kalsiyum takviyesi ile hafifletmek iki ila üç ay sürebilir. Belirtiler devam ederse, D vitamini seviyenizi kontrol ettirin veya kullandığınız kalsiyum takviyesinin türünü değiştirin. Düşük D vitamini seviyeleri, vücudun kalsiyumu nasıl emdiğini etkileyebilir ve bazı jenerik takviyeler, emilim için yeterli kalsiyum içermeyebilir.

Bakınız: Kalsiyum Ve D Vitamini Tüketimi PMS’i Önler Mi?

Egzersiz yapmak:

Düzenli egzersiz ayrıca PMS semptomlarını hafifletmeye ve muhtemelen önlemeye yardımcı olabilir. Haftada en az beş gün, en az 30 dakika egzersiz yaparsanız en büyük faydayı elde edersiniz. Ancak haftada üç kez 20-30 dakikalık bir yürüyüş bile ruh halinizi iyileştirebilir.

Ek olarak, E vitamini, magnezyum ve B-6 vitamini gibi bazı besin takviyelerinin PMS semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Herhangi bir besin takviyesi almadan önce bunları ve diğer stratejileri sağlık uzmanınızla tartışın.

PMS yaşayan her kadın için işe yarayan tek bir tedavi yoktur. Tipik olarak, ilk önce beslenmenizi değiştirmek ve daha fazla egzersiz yapmak gibi yaşam tarzı değişikliklerini içeren en muhafazakar tedavi seçeneklerini denemek akıllıca olacaktır. Denediğiniz stratejiler işe yaramazsa belirtilerinizi sağlık uzmanınızla tartışın, böylece başka tedavi seçenekleri önerebilir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status