Anjioödem Nedir? Nedenleri Ve Tanısı

Deri altında ödem oluşarak derinin dışına kırmızılık ve iltihabi bir görüntü verme rahatsızlığına denmektedir. Bu rahatsızlık genellikle alerjen yapılarda olan kişilerde görülmektedir. Anjioödem rahatsızlığı genellikle yüz, boyun, gövdenin üst kısmı ayak gibi bedenin çeşitli yerlerinde görülebilen bir rahatsızlıktır.

Her insanda olabilecek bir hastalık olan anjiyoödem, daha çok yaşlılarda ve patolojik rahatsızlığı olan çocuklarda gelişebilir. Fakat her çeşit insanda oluşması aynı sonuçları göstermemektedir. Bazı hastalarda hafif belirtiler görülür bazı hastalarda ise ağır belirtiler verebilir. En fazla alerjen bünyelerde etki göstermektedir.

Anjioödem Neden Olur?

Genellikle nedeni bilinmeden herkeste olabilecek bir hastalık olsa da, bu rahatsızlığın bazı kişilerde kronik tekrarlayıcılığı vardır. Çoğu zaman bu hastalığa ürtiker eşlik etmektedir ve otoimün olayların da bu hastalıkla birlikte bazı zamanlarda seyri gözlemlenmektedir.

Anjioödem teşhisini koyabilmek için hastada ilk olarak IgE ölçümü yapılarak ne kadar fazla bir alerjisinin olup olmadığına karar verilmelidir. Bazı enfeksiyonların da anjioödeme sebep olabileceği bilinmelidir. Anioödem tıbbi olarak tedavi edilebilir hastalıklar arasındadır. Anjioödemin bir çeşidi ağır görülür bu anjioödem şekli heraditer anjioödem olarak bilinir.

Heraditer Anjioödem

Heraditer anjioödem çok seyrek görülmekle birlikte hayatı tehdit eden bir hastalıktır. Genellikle bu hastalığın görülme nedeni C1 inhibitör(C1-INH) eksikliği olan kişilerde fonksiyon bozukluğu sayesinde gelişmektedir. Ekstremite, yüz, karın, ürogenital sistem üzerinde larinkste tekrarlayarak anjioödem atakları görülmektedir.

Hastaların bir kısmında mutasyon vardır ve aile öyküsünün oluşup oluşmaması hastalığın gelişmesi için önemli değildir. Genellikle heraditer anjioödem rahatsızlığı ile kaşıntı olmadan şişlik ve kızarıklık oluşmaktadır. Batın muayenelerinde defans ve hassasiyet saptanabilir. Kesinlikle ürtiker varlığında tanı tekrar gözden geçirilerek farklı bir hastalıkla anjioödemin birleşip birleşmediğine bakılmalıdır.

Anjioödem Tanısı Koyabilmek İçin:

Anjioödem bazı zamanlarda farklı hastalıklarla karıştırılabilen bir hastalıktır. Fakat anlaşılabilip tanısının konulması için birkaç tetkik ve doktor gözetiminde hastanın durumu incelendiğinde teşhisi zor bir hastalık değildir.

 Anjioödem sorunu lokalize olarak kişinin cildinin üst kısmında gastrointestinal yolun geçici ödemlerindendir. Bu ödem parmakla bastırıldığında kesinlikle çukurlaşma yapmamaktadır. Hafif bir eritematöz görüntüsü oluşturabilir fakat renk değişikliği oluşturmaz.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status