Anjiyografi Nedir?

İnsan vücudunda bir çok çeşitte ve kalınlıkta damar bulunmaktadır. Bu damarların içerisine yüksek yoğunluklu bir madde verilerek tomografilerinin çekilmesine anjiyografi denilmektedir. Bacaklar, kollar, iç organlar, beyin, kalp ve böbrek gibi damarlarda bulunan tıkanıklığın teşhis edilmesi için anjiyografi çekilmektedir. Anjiyografi çekilen damarlarda eğer tıkanıklık varsa balon veya stent konularak damar açılma işlemi yapılır. Bu işlemin adına anjiyo işlemi adı verilmektedir.

Anjiyografinin çeşitleri; serebral anjiyografi, koroner anjiyografi, visseral anjiyografi ve periferik anjiyografi olarak bilinmektedir. Serebral anjiyografi beyin ve boyun damarlarına yapılan anjiyografi sistemidir. Koroner anjiyografi, isminden anlaşılacağı gibi kalp ve kalbi besleyen bir çok damarın anjiyografisini çekmek için kullanılır. Periferik anjiyografi, kol ve bacakların kalın ve ince damarlarını incelemek için kullanılan anjiyografidir. Son olarak visseral anjiyografi ise böbrek, akciğer, dalak, karaciğer ve pankreas gibi iç organların anjiyografisini çekmektedir.

Anjiyografi Radyolojik İncelemedir!

İnsan vücudunda damar içerisine X ışınlarını geçirmeye engel olan bir ilacın verilmesinden sonra damarlarının filminin alınma işlemine anjiyo denilmektedir. Bu sistemle kan ve lenf damarlarının hepsi birden incelenebilmektedir. Aslında ilaç verilmese hiçbir makine damar içini gözetleyecek kadar usta değildir.

Damarın içerisine verilen madde ile damar şeffaf bir hal alarak makineye damarların içerisindeki tıkanıklıklar yansımakta ve hangi damarın tıkalı hangi damarın daha açık olduğu anjiyografi yöntemiyle bulunmaktadır. Bazı zamanlarda kişilerde damar içlerindeki veya damarların çok yakınındaki tümörler de bu sayede bulunabilmektedir.

Belki damarlara verilen ilaç yüzünden hasta bir miktar acı çekmekte fakat bu işlem tüm damarlar için en iyi teşhis koyma sistemidir. Başka radyolojik araştırmaların damarlar üzerinde bu şekilde kesinlikle etkisi bulunmamaktadır. Birçok doktor vücut damarlarındaki sorunları ve tedavi sürecine anjiyografi ile karar vermektedir.

Anjiyografide Radyasyon Alınır Mı?

Bazı kalp hastalarının tedavilerinde anjiyografi olmazsa olmaz bir teşhis yöntemidir. Ne kadar damarın tıkanık olduğuna veya ne kadar damarın açılması gerektiğine bu sistemle karar verilmektedir. Fakat halk dilinde söylenenlere göre, anjiyografide oldukça fazla radyasyon alınmaktadır. Bu konuda doktorların fikri ise kesinlikle anjiyografi 8-10 saniyede biten işlemdir. Bu kadar saniyede de bir kişinin radyasyon almasında sakınca yoktur.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status