Apendiks Kanseri Nedir?

Apendiks Kanseri Ne Demek?

Apendiks kanseri, apendiks içindeki hücreler mutasyona uğradığında ve hızla kontrol dışı çoğalmaya başladığına gelişir. Bu hücreler tümör denilen bir kitle oluştururlar. Ayrıca apandisit kanseri olarak bilinir. Apendiks tümörleri, malign (kötü huylu) veya benign (iyi huylu) olabilir. Erken evrelerinde, apendiks kanseri genellikle semptomlara neden olmaz ve çoğunlukla başka bir sağlık sorunu nedeniyle yapılan ameliyat sırasında saptanır.

Apendiks, sindirim sisteminin bir parçasıdır. Kalın bağırsağın ve ince bağırsağın bir araya geldiği yere yakındır. Nadir rastlanan bir hastalık olması nedeniyle, apandisit tümörü teşhis edilen tüm hastaların patolojileri resmi olarak gözden geçirilmeli ve apandiks kanseri tedavisinde uzman doktor tavsiyesi alınmalıdır.

Apendiks kanseri vakalarının çoğu, bir kişi başka bir sağlık sorunu için ameliyat olduğunda bulunur. Vakaların neredeyse yarısında, kanser akut apandisit ameliyatı sırasında tespit edilir. Bazen, başka bir sağlık sorunu nedeniyle yapılan BT taraması sırasında da saptanabilir.

Apendiks kanseri tedavi başarısı, büyük ölçüde tümörün boyutu ve konumuna bağlıdır. Tümör 2 santimetre’den daha küçük olduğunda, kanserin yayılması daha az olasıdır. Bununla birlikte, tümörler daha büyük olduğunda, genellikle daha agresif tedavi gerektirir. Apendiks ile sınırlı olan apendiks kanseri, daha iyi tedavi sonuçlarına sahip olabilir. Kanser yayılırsa (metastaz yapmışsa), daha agresif tedavi önerilebilir.

Apendiks Kanseri Türleri

Apendiks kanseri, tümör hücre tipine göre sınıflandırılır. Ana tipleri şunlardır:

Nöroendokrin (karsinoid) tümörler: En sık görülen apendiks kanserleridir ve teşhis konulan vakaların yaklaşık yarısını oluşturmaktadırlar. Karsinoid tümörler, çoğunlukla 40’lı yaşlardaki kadınlarda bulunur. Bu tümörler hormon üreten hücrelerden başlar ve genellikle apendiks çıkarıldıktan sonra saptanır. Karsinoid tümörlerin çoğu rutin görüntüleme çalışmalarında görünür olmadığından, teşhis etmek için küçük ve zordurlar. Ameliyat genellikle birinci basamak tedavi yöntemidir.

Karsinomlar: Apendiks hattındaki dokuda başlar. Apendiks karsinomları şunları içerir:

Müsinöz adenokarsinom: Bu tümörler, apandiks kanserinin ikinci en yaygın türüdür. Apendikste başlarlar. Kanserli hücreler vücudun diğer bölgelerine yayılma eğiliminde olan jelatinimsi bir madde olan müsin üretirler ve tedavinin başarısı çeşitli faktörlere bağlıdır. Bu tümörler genellikle peritona (karın zarı) metastaz yaptıktan sonra tespit edilir.

Goblet hücreli karsinoid: Adenokarsinoid tümörler olarak da adlandırılır. Apendikste hem karsinoid, hem de adenokarsinom tümörlerine benzer özelliklere sahiptir. Çoğunlukla 50’li yaşlarda teşhis edilir. Daha az yaygın tümörlerdir. Goblet hücreli karsinoidler, müsinöz adenokarsinom gibi davranır ve benzer şekilde tedavi edilirler. Karsinoid tümörlerden genellikle daha agresiftirler.

İntestinal tip adenokarsinom: Bu tümörler, apendiks tümörlerinin yaklaşık yüzde 10’unu oluştururlar ve çoğunlukla apandiksin tabanının yakınında bulunurlar. Bu tümörler belirtilere neden olduğunda, genellikle kolorektal kanser semptomlarını taklit ederler.

Taşlı yüzük hücreli karsinom: Genellikle mide veya kolonda oluşan apendiks kanserinin çok nadir ve agresif bir türüdür. Apendikste geliştiğinde, genellikle apandisite sebep olur.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status