Rahim Kanseri Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Rahim Kanseri Nedir?

Rahim kanseri; pelvis içinde yer alan, fetüsün büyüdüğü içi boş, kaslı organ rahim hücrelerinde kötü huylu bir tümör olarak başlar. Rahim kanseri, “uterus kanseri” olarak da adlandırılır ve dişi üreme sisteminde en sık görülen kanser türüdür. Kötü huylu, malign hücreler yakın dokuyu istila edebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılarak metastaz yapabilir.

Rahim, bir kadının üreme sisteminin bir parçasıdır. Rahim; içi boş, kaslı, armut şeklinde bir organdır ve gebelikte içinde fetüs gelişir ve büyür. Rahim iç zarına endometrium denir. Birçok bezle dokudan oluşur. Rahmin alt kısmı serviks olarak adlandırılır. Rahimdeki hücreler değişikliğe uğradığında, artık normal şekilde büyümez ve davranış sergilemezler. Bu değişiklikler, endometriozis gibi kanserli olmayan veya iyi huylu hastalıklara neden olabilir. Ayrıca, rahim miyomları gibi kanserli olmayan tümörlere yol açabilirler.

Rahimdeki hücre değişiklikleri, prekanseröz hastalıklara da sebep olabilir. Bu, anormal hücrelerin henüz kanser olmadığı, ancak tedavi edilmezlerse kanser olabilecekleri anlamına gelir. Rahimde en sık görülen prekanseröz hastalık, atipik endometrial hiperplazidir.

Rahim Kanseri Türleri

Rahmin farklı bölgelerinde gelişen başlıca iki temel rahim kanseri türü vardır.

  1. Endometrium kanseri: Rahim iç zarı kanseri olarak da adlandırılır. Endometrium denilen, rahim iç zarında gelişen rahim kanseri türüdür. Rahim kanseri vakalarının yaklaşık %95’inden fazlasını oluşturur.
  2. Uterus (rahim) sarkomu: Rahim kanserinin nadir bir türü olup, rahmin kas veya diğer dokularında oluşur.

Rahim ağzı kanseri (serviks kanseri), rahim alt bölümünde, rahim ağzında gelişir ve rahim kanseri türü değildir.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status