Çocuklarda Sinüzit Belirtileri ve Tedavisi

Çocuğunuzun sinüsleri 6-7 yaşına kadar tam gelişmiş değildir. Küçük çocuklarda sinüslerin enfeksiyon kapacak kadar gelişmemiş olması nedeniyle, soğuk algınlığına yakalanan çocuklarda baş ağrısı semptomunun görülmesi genellikle sinüzit enfeksiyonları ile bağlantılı değildir. 6 yaşından küçük çocuklarda sinüslerin henüz küçük olmasına rağmen; maksiller (yanak) ve etmoid (gözler arasında) sinüsler doğuştan bulunmaktadır. Yetişkinlerden farklı olarak, çocuklarda sinüzitle birlikte viral hastalıklar veya alerji gibi yan etkiler de görülebilir. Çünkü çocuklarda sinüzit hastalığının teşhis edilmesi epey zordur.

Birçok anne baba, çocuğunun burnu aktığında sinüs enfeksiyonunun bir işareti olduğunu düşünür. Çocuklarda yeşil ve sarı renkte burun akıntısının genel sebepleri ise; genellikle tedavi gerektirmeyen viral üst solunum yolu enfeksiyonu ve soğuk algınlığıdır. Vira üst solunum hastalığı belirtileri berrak burun akıntısı ile başlar ve 2-3 gün sonra mukus sarı veya yeşil renge dönüşür.

Çocuklarda Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Aşağıdaki belirtiler çocuğunuzun sinüzit hastası olduğunu işaret ediyor olabilir:

  • Soğuk algınlığının düşük dereceli ateş ile beraber 10-14 günden daha uzun sürmesi,
  • Sarı ve yeşil renkte burun akıntısı
  • Geniz akıntısı
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Nefes kokusu
  • Mide bulantısı veya kusma
  • Baş ağrısı
  • Sinirlilik veya yorgunluk
  • Göz çevresinde şişlik

Çocuklarda sinüzit hastalığının diğer belirtileri; yüz ağrısı ve yüz şişmesidir. Sinüs enfeksiyonuna yakalanan bazı çocuklarda ateş, öksürük, baş ağrısı ve yorgunluk semptomları bir arada görülebilir. Bu semptomlar 5-7 gün içerisinde daha da kötüye gidebilir. Virüslerin neden olduğu sinüs enfeksiyonu antibiyotiklere yanıt vermez. Çocuklarda virüslere bağlı sinüzit hastalığı görülmesi sonrasında antibiyotik verilmesi, bu enfeksiyona neden olan virüsleri antibiyotiklere karşı daha dayanıklı hale getirebilir.

“Çocuklarda 10 ila 14 gün boyunca görülen bu semptomların her zaman bir sinüs enfeksiyonuna bağlı olduğu anlamına gelmediğini unutmayın.”

Küçük çocuklarda burun enfeksiyonu daha sık görülür. Eğer çocuğunuzda burun akıntısı 10 günden daha fazla devam ederse, sinüs enfeksiyonundan şüphelenebilirsiniz. Belirtiler 2 haftadan fazla sürse bile iyileşme görülüyorsa, muhtemelen sadece bir viral enfeksiyondan kaynaklanmaktadır. Çocuklarda sinüzit hastalığı riskini azaltmak için alerjik etkenleri çevrelerinden uzaklaştırmanız gerekir. Çocuklarınızın sigara dumanına maruz kalmamasına bilhassa dikkat edin.

Eğer çocuğunuz sinüzit hastalığı belirtilerini taşıyorsa, tanısı mutlaka hekim tarafından yapılmalıdır.

Çocuklarda Sinüzit Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda Akut Sinüzit Tedavisi

Akut sinüzit teşhisi konulan çocuklarda bu hastalık antibiyotik tedavisine yanıt vermeyebilir. Reçeteli nazal dekonjestan spreyler veya tuzlu burun spreylerinin kullanımı burun tıkanıklığına kısa süreli iyi gelebilir. Burun spreylerinin kullanımı, sinüslerde biriken mukus tabakasının incelmesine yardımcı olabilir. Sinüzit hastalığında kullanılan birçok dekonjestan ilaç çocuklara iki yaşından evvel verilmemelidir.

Eğer çocuğunuzda akut sinüzit varsa, doktor tarafından tanısı konulduktan sonra tedavisine başlanır. Tedavinin ilk haftası içerisinde çocuğunuzda önemli ölçüde bir iyileşme görülse bile, tedaviyi tamamlamak önemlidir. Çocuğunuzda sinüzit semptomlarını etkileyen bazı alerjik koşullar varsa, doktorunuz ek ilaç tedavisine karar verebilir.

Çocuklarda Kronik Sinüzit Tedavisi

Çocuğunuz en az 12 hafta boyunca sinüzit belirtilerinden muzdaripse, uzman hekim tarafından kronik sinüzit teşhisi konulabilir. Kronik sinüzit ya da akut sinüzitin tekrarlayan belirtileri yılda en az dört ila altı defa görülüyorsa, kulak burun boğaz uzmanına danışmalısınız. Bu gibi durumlarda ilaç tedavisi veya cerrahi yöntemlerle kronik sinüzit iyileştirilebilir.

Çocuğunuzda kronik sinüzit hastalığından şüpheleniyorsanız, bir KBB uzmanına götürerek tam tanının konulmasını sağlayın. Muayene sonrasında en doğru tanı konulacaktır. Bazen X-ray adlı bir CT tarama ile çocuğunuzun sinüs tıkanıklığının gelişip gelişmediğini belirlemek için genel bir test yapılabilir. Bu test kronik sinüzit hastalığını doğrulamaya yardımcı olabilir. Çocukları daha sık hastalandıran sinüslerde yapısal değişiklikler, alerji veya bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar incelendikten sonra  doktorunuz sinüs enfeksiyonuna dair en doğru tedaviyi önerebilir.

Altı yaş altındaki çocuklarda kronik sinüzit teşhisi için X-ray taraması gerekli değildir. Sürekli veya tekrarlayan sinüzit belirtileri görülmediği takdirse, çocuklarda CT taramasına gerek duyulmaz.

Çocuklarda Sinüzit Tedavisinde Ameliyat Gerekli Mi?

Çocuklarda sinüzitin cerrahi tedavisi için medikal tedavinin hastalığa yanıt vermemesi gerekir. Eğer ilaç tedavisi uygulandığı halde çocuğunuzda sinüzit belirtileri şiddetini arttırarak devam ediyorsa, küçük bir yüzde olarak ameliyat önerebilir. Çocuklarda sinüzitin ameliyatında “endoskop” adı verilen bir alet kullanılır ve KBB cerrahı çocuğunuzun sinüslerinin doğal drenaj yolunu açarak dar geçitleri genişletir. Sinüslerin açılması ve sinüs boşluklarında hava sirkülasyonu ile birlikte sinüs enfeksiyonu semptomlarının şiddetinde önemli ölçüde bir azalma görülür.

Ayrıca, doktorunuz sinüzit tedavisinin bir parçası olarak burun arkasında bulunan geniz eti dokusunun çıkarılmasını tavsiye edebilir. Adenoid doku sinüslerin tıkanmasıyla doğrudan bağlantılı olmasa da; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, ağız kokusu, öksürük be baş ağrısı gibi belirtileri azaltabilir.

ÖZET:

Çocuklarda sinüzit hastalığı, yetişkinlerde görülen sinüzit hastalığından daha farklıdır Çocuklarda öksürük, ağız kokusu, huysuzluk, halsizlik, göz çevresindeki şişlik, sarı ve yeşil burun akıntısı, geniz akıntısı gibi belirtiler daha sık görülür. Sinüzit teşhisi konulan çocuklara genellikle antibiyotik tedavisi yanıt verir. İlaç tedavisi başarısız olduğu durumlarda, nadir olarak güvenli ve etkili bir yöntem olarak cerrahi operasyon ile çocuklarda sinüs hastalığı tedavi edilebilir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status