Endoskopik Sinüs Cerrahisi Hakkında Merak Edilenler

Sinüsler, yüz kemiklerinin oluşturduğu içi boş alanlardır. Sinüs boşlukları bloke edilirse, enfeksiyon gibi sorunlar meydana gelebilir. Endoskopik sinüs cerrahisi iltihaplı alanı temizlemek, sinüs ve burun arasındaki tıkalı kanalı açmak ve bazı anatomik sorunları düzeltmek amacıyla yapılabilir. Bu cerrahi yöntemde endoskop olarak adlandırılan özel bir alet kullanılır. Endoskobun içerisinde ince ışıklı tüp bulunmaktadır. Bu cihaz burun içine konur. Uzman hekimin burun ve sinüslerin içinde çalışmasına olanak sağlar.

Endoskopik sinüs cerrahisi sinüslerin pasajlarını açmak için yapılan bir cerrahi yöntemdir.  Böylelikle burun uygun drenaj sağlar. Bu endoskopik işlemle beraber hekim polip, kist veya kalınlaşmış mukoza zarlarını temizler ya da yeni pasajlar yaratabilir.

Endoskopik Sinüs Cerrahisi Nedir?

Endoskopik sinüs cerrahisi genellikle bir ila üç saat sürer. Bu endoskopik işlem ameliyathanede yapılır. Çoğunlukla genel anestezi altında hastalara uygulanan bir cerrahi işlemdir. Genellikle endoskopik sinüs cerrahisi olan çocuklar ve gençler bir gece hastanede gözetim altında tutulurlar.

Gerekirse, endoskopik sinüs cerrahisi septoplasti, tonsillektomi, adenoidektomi veya kulak tüpleri ekleme gibi başka bir işlemle aynı anda yapılabilir.

Endoskopik Sinüs Cerrahisine Hazırlık

Sinüs hastalarına doktorları tarafından endoskopik sinüs cerrahi yöntemi önerildikten sonra, hastalardan bazı hazırlıklar yapmaları istenir.

Ameliyattan önce sinüzit hastalarının aşağıdaki talimatları uygulamaları talep edilebilir:

  • Ameliyat öncesi hastalar ilaç veya bitkisel ilaçlar kullanıyorlarsa, doktorlarına söylemeleri gerekir. Aynı zamanda, ameliyat öncesi bu ilaçların kullanımını bırakmanızın gerekip gerekmediğini sormalısınız.
  • Ameliyat öncesi 7 gün boyunca aspirin veya ibuprofen içeren herhangi bir ilaç alınmaması gerekir.
  • Ameliyat sonrası size eşlik etmesi ve evinize götürmesi için bir hasta yakını olması şarttır.
  • Ameliyat olmadan önceki günün gecesinde içki ya da su gibi sıvılar ve gıda alınmamalıdır.

Anestezi:

Anestezi hastaların cerrahi işlemi ve acıyı hissetmemesini sağlayan ilaçtır. Ameliyat öncesi doktorunuz anestezi uzmanı ile konuşmanız için sizi yönlendirecektir. Ameliyat sırasında kullanılacak anestezi türü hakkında sizlere bilgi verilecektir.

Genel anestezi: Bu prosedür boyunca hasta derin bir uykuda gibi olur.

Lokal anestezi: Cilde enjekte edilen ilaç sadece bir alanı uyuşturur.

Sedasyon: Uykulu ya da hafif uyku haline girilir. Ama derin bir uykuya dalınmaz.

Endoskopik sinüs cerrahisi aşamaları

Septum doğrultma:

Septum düz burun içerisindeki kıkırdak ve kemiğin bir parçasıdır. Çarpık bir septum yapısı nefes sorunlarına neden olabilir. Burun kemiğinde oluşan bu deviasyonlu septumu düzeltmek için doktor yeniden şekillendirir veya kıkırdak ve kemik kırpar. Böylelikle hastanın daha rahat nefes alması sağlanır.

Poliplerin çıkarılması:

Polipler, burun içerisindeki küçük oluşumlardır. Bu yapılar burun ve sinüslerde büyüyebilir veya iltihaplanabilir. Farklı yöntemler kullanılarak bu polipler kaldırılır. Genellikle, özel aletler kullanılarak ve yakındaki dokulara zarar vermeden polipler çıkarılır.

Etmoid sinüsleri açma:

Etmoid sinüsler, burun köprüsü arkasında yer alır ve bal peteği gibi birçok küçük hava boşlukları bulunur. Diğer sinüsler gibi, etmoid sinüslerde mukus üreten bir astar vardır. Bazı durumlarda, mukusu boşaltma yolu bloke edilir. Doktor hava boşlukları ile kemik arasındaki ince duvarı açabilir.  Mukusun daha kolay akması için bir geçit oluşturulur.

Osteomeatal kompleks tıkanıklığını açma:

Osteomeatal kompleks adı verilen sinüs kanalları tıkandığı zaman hipoksi gelişir, mukosilier aktivite azalır, mukus tabakası kalınlaşır ve sinüste drenaj bozukluğu meydana gelir. Bu alan tıkandığında bir trafik sıkışıklığına benzer şekilde maksiller, etmoid sinüs semptomları ve frontal sinüslerde bir çıkış yolu oluşturulur. Bu doku iltihaplı ise, mukus boşalmayı bloke edecektir. Mukus tahliyesi için drenaj kanalları cerrahi yöntemle iyileştirilir.

Endoskopik Sinüs Cerrahisi Sonrası

Ameliyattan sonra bir dinlenme odasına alınan hasta, anestezi sebebiyle kendini halsiz hissedebilir ve muhtemelen bazı rahatsızlıkları olabilir. Drenajı emmek için burnunuzun altında soyunma olacaktır. Ayrıca burun içinde emici bandaj da olabilir. Operasyon sonrası hastalar kısa sürede evlerine gidebilmektedirler. Genellikle aynı gün taburcu olunur. Bazı durumlarda, bir gece hastanede kalınması gerekli olabilir.

İlk Hafta:

Ameliyat sonrası durumu kontrol etmek için doktorunuz bu cerrahi operasyondan birkaç gün sonra ofisini ziyaret etmenizi talep eder. Bu ziyarette mukus iyileşmesine bakılır ve burun içerisine yerleştirilen tampon kaldırılır. Burunda pembemsi veya koyu kırmızı akıntı olması normaldir. İlk hafta bol su içtiğinize emin olun. Doktorunuz şunları da önerebilir:

  • Tuzlu su ile burnu ve sinüsleri durulama
  • Hapşırırken ağzı açık tutmak
  • Burnunuzu temizlerken özen göstermek ve zorlayıcı hareketlerden kaçınmak
  • Burun pasajlarını nemli tutmak için nemlendirici kullanımı
  • Aspirin ya da ibuprofen içeren ilaçlar alınmaması
  • Vücudunun üst kısmı dik şekilde uyumak
  • Sıcak ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak

Birkaç Hafta Sonra:

Eğer burnunuzda tıkanıklık hissediyorsanız ve burunda kabuklanma varsa normaldir. Temiz ve nemli burun tamponu yapılması iyileşme sürecini hızlandırır. Ayrıca, bunları yaptığınıza da emin olun:

  • Toz, tebeşir ve sert kimyasallar gibi maddelerden kaçının.
  • Doktor tavsiyesi dahilinde sinüsleri tuzlu suyla durulayın veya nemlendirici kullanın.
  • Bolca su için.
  • Soğuk algınlığı ve alerjileri tetikleyici etkenlere maruz kalmaktan kaçının.
  • Yüzme veya hava yolculuğu öncesinde doktorunuzla konuşun.

Endoskopik Sinüs Cerrahisi Riskleri ve Komplikasyonlar

Bu ameliyatta başarı oranı yüksektir. Fakat diğer cerrahi operasyonlar gibi bazı riskler de taşıyabilir. Bu riskler şöyledir:

  • Enfeksiyon
  • Morarma
  • Aşırı kanama
  • Tat veya koku duyusunda değişim
  • Omurilik sıvısı kaçağı (çok nadir)
  • Göz yaralanması (çok nadir)

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status