Sinüzit Tedavisinde Antibiyotik Kullanımı

Sinüs enfeksiyonundan etkilenen kişiler için sinüzit belirtileri oldukça rahatsızlık verici hale gelebilir. Sinüzit hastaları bazı zamanlar kendilerini günlük rutin işlerini yapamayacak derecede yorgun ve huzursuz hissedebilirler. Virüsler, mantarlar ya da bakteriyel enfeksiyonlar sinüzite neden olabilir.

Sinüslerde enfeksiyon oluşması, beraberinde sinüs drenajına neden olur ve tıkalı sinüsler bakteriler için üreme alanı haline gelir. Bu durumdan kurtulmak için en güçlü antibiyotikleri kullanmadan önce bazı bilmeniz gereken şeyler vardır.

Sinüzit hastaları burunda tıkanıklık, basınç ve benzeri semptomlara çare bulmak için öncelikle bir hekime görünmelisiniz ve tüm olası çözümler araştırılmalıdır. Doktorunuz önermediği takdirde antibiyotik tedavisinde ısrarcı olmamalısınız. Eğer hekiminiz son çare olarak antibiyotik tedavisine başlamanızı tavsiye ediyorsa kullanmanızda fayda var.

Sinüzit tedavisinde birden fazla antibiyotik seçeneği mevcuttur. Sinüziti oluşturan faktörlere göre antibiyotik tedavisi önerilir. Sizler de sinüzit tedavisinde antibiyotik kullanımı konusunda kararsızlıklar yaşıyorsanız, yazımızın devamını okuyabilir ve ardından hekiminize danışabilirsiniz.

Sinüzit Antibiyotik Kullanmadan Geçer Mi?

Sinüzit tedavisinde antibiyotik gerekiyor mu? İlk etapta antibiyotik kullanımının gerekli olmadığını düşünebilirsiniz. Birçok kişi bağışıklık sisteminin çok zayıf olduğunun farkında değildir ve kendi yaşam tarzına göre çeşitli yöntemlerle bu sorunu ortadan kaldırmak ister. Genelde alkol alımı azaltılır ve yüksek miktarda şeker içeren gıdalardan uzak durulur. Evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemlerle sinüzit hastalığının bazı semptomlarını yatıştırabilirsiniz. Örneğin; neti pot kullanarak burnunuzda basınç hissi ve tıkanıklığı bir süreliğine giderebilirsiniz. Yine, buhar banyosu yaparak da sinüslerde kısa süreli bir rahatlama sağlayabilirsiniz. Ancak evde uygulanan çarelerin birçoğu kısa süreli etki sağlar. Kalıcı olarak sinüzitten kurtulmak içinse, altında yatan nedenin bulunması ve tedavi edilmesi gerekir. Eğer sinüzit hastalığı olan kişiler tedaviyi ertelerlerse, kronik hale gelen hastalık ileride cerrahi müdahale gerektirebilecek şiddette semptomlar gösterebilir.

Akut sinüzit, antibiyotik tedavisine başlanmadan da geçebilir. Ancak kronik sinüzit için aynı şeyi demek zordur. Enfeksiyona yol açan bakterileri yok etmek ve sinüzit hastalığından kurtulmak için antibiyotik kullanımına ihtiyaç duyabilirsiniz. Özellikle kronik sinüzitte doktorunuz antibiyotik tedavisini gerekli bulabilir.

Doktora başvurduğunuzda, sinüzit hastalığınızın ana nedenini öğrendikten sonra antibiyotik tedavisi önermesi çok daha etkili sonuçlar verir.  Sorun belli ise, antibiyotik tedavisi gerçekten de işe yarayabilir.

Sinüzit belirtileri bir haftadan uzun süreli devam ederse, doktorunuz sinüslerde çoğalan bakterilerin yok olması için antibiyotik tedavisi uygulayabilir. Eğer hasta geçmişte de aynı sinüzit belirtilerinden şikayetçi olup antibiyotik kullandıysa ve etkisini göremediyse, bu sefer daha güçlü antibiyotikler önerilebilir. Bazı sinüzit hastaları uzun süreler ve sık aralıklarla antibiyotik alarak, bağımlı hale gelebiliyorlar ve vücutları bu antibiyotiklere karşı bir süre sonra direnç kazanabiliyor.

Eğer hastaya akut sinüzit tanısı konulduysa, enfeksiyonun ilerlememesi için antibiyotik tedavisi uygun görülebilir. Aynı ilaçlar kronik sinüzit tanısı konulan hastalarda da kullanılabilir. Gelişim çağında olan çocukların kıkırdak gelişimi henüz tamamlanmadığından, antibiyotik kullanımı sakıncalı bulunur. Bu nedenle, 12 yaş altı çocuklarda hekim tarafından daha farklı bir tedavi yöntemi izlenebilir.

Doktorunuz kontrolünde reçeteli antibiyotik tedavisine başladıktan sonra bu tıbbi tedavi sürecinde antibiyotikleri belirtilen sürede düzenli olarak kullanmaya özen gösterin. Genelde antibiyotik kullanım süresi 2 ila 3 hafta olarak önerilir. Bu süreçte sinüzite neden olan mikroorganizmalara karşı bağışıklık sistemi direnç kazanır. Antibiyotik kullanırken alkol almayın ve sağlıklı gıdalarla beslenin. Bol C vitamini içeren meyveler yiyerek bağışıklık sisteminizi doğal yollarla da güçlendirmeye devam edin. Antibiyotik kullanırken, bir yandan da tıkalı sinüslerinizi rahatlatmak için evde burun yıkama yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status