Kasıktan Anjiyo Nasıl Yapılır?

Kalp ve damar hastalığı olan kişilere uygulanan tedavi türleri arasında anjiyo ön plana çıkar. Birçok farklı yöntemle uygulanabilen anjiyo türlerinden biri de kasıktan anjiyo olarak bilinir. Kasıktan ince bir tüp ile girilmesiyle gerçekleştirilen anjiyo, damar tıkanıklığı ve benzeri tanıların yapılabilmesi için uygulanan bir görüntüleme işlemidir.

Kasıktan anjiyo yöntemi günümüzde artık popülerliğini yitirdi. Birçok hastanede uzmanlar genellikle koldan ve bilekten yapılan anjiyo yöntemini tercih ediyor. Damar tıkanıklıklarının saptanması amacıyla uygulanan kasıktan anjiyo yöntemi, kalpte, gözde ve bacaklarda meydana gelen tıkanıkların saptamasını kolaylaştıran bir yoldur.

Kasıktan Anjiyo

Kasıktan anjiyo işlemine başlanmadan önce kişiler bu işlem için özel olarak hazırlanır. Anjiyo işleminin gerçekleştirileceği bölgenin dezenfektan ile dezenfekte edilmesinin ardından sadece anjiyo yapılacak kısım açık kalacak şekilde diğer bölgeler temiz örtüler ile kapatılır. Ardından kasık bölgesinde bulunan damardan ince bir tüp ile girilerek anjiyo işlemi gerçekleştirilir.

İnsan vücudu içerisinde tüm damarlar birbirine bağlı olduğu için bu işlemden sonra rahatlıkla inceleme yapılacak damara kadar tüpün ilerletilmesi gerçekleştirilir. Bölgede tüpün içerisindeki ilaçlı sıvı kişinin damarının içine verilir. Böylece damar içlerinin resmini alma işlemi tamamlanır.

Kasıktan anjiyo işlemi her ne kadar hastaların gözlerini korkutsa da tüm işlemler yaklaşık 15 dakika sürer. Kasıktan girilen damar bölgesine baskı uygulandığından dolayı da işlem sonrasında kanama meydana gelmez.

Kasıktan Anjiyo Riskli Mi?

Son dönemlerde kol ve bilekten yapılan anjiyolar daha sık tercih edildiği için birçok kişi kasıktan anjiyo riskli mi sorusunu sorar. Anjiyoların tümünde olduğu gibi kasıktan uygulandığında da bazı riskler oluşmaktadır. Örneğin, işlem sonrasında kanamaları engellemek amacıyla doğru baskı uygulanmadığı durumda kişinin vücudunda da morarmalar meydana gelebilir.

Aynı şekilde kasık bölgesinde kan birikmesi, şişme ve morarma problemleri de doğru baskı uygulanmamasından dolayı ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra anjiyo sonrasında atardamar girişinde zedelenme olma olasılığı da ortaya çıkan, az görülen riskler arasında yer alır. Bundan dolayı kişiler anjiyo olmadan önce doktor seçimini iyi yapmalı, güvenilir hastanelerde, uygun ortamlarda bu işlemi gerçekleştirmelidir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status