Kış Mevsimi Sinüsleri Nasıl Etkiler?

Bahar ve yaz ayları boyunca devam eden sinüs problemlerinin kış aylarında biteceğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Kış ayları, yaz aylarında olduğu kadar sinüslerde acıya ve diğer şikayetlere neden olabilir. Ancak, size iyi haberlerimiz var. Basit önlemler alarak, sinüzit veya alerji yapan etkenlerin olumsuz etkilerini en aza indirebilirsiniz.

Kış Aylarında Sinüzit:

Kış mevsiminde soğuk ve nemli hava koşullarının her ikisi de alerji ve sinüzit ile ilişkili olarak burun tıkanıklığı sorununu kötüleştirebilir. Kış aylarında grip ve soğuk algınlığına yakalanma riskiniz daha yüksek olduğu için, bu hastalıklar sinüslerde rahatsızlığı artırabilir ve sinüzit hastalarında semptomların artmasına neden olabilir. Soğuk algınlığı ya da grip olduğunuzda, burun iç astarı iltihaplanır. Bu iltihap, sinüslerin düzgün bir şekilde boşalmasını engeller. Bunun bir sonucu olarak, oluşan mukus bakteriler için uygun bir ortam yaratır ve enfeksiyona neden olabilir.

İnsanlar, kışın kapalı kapılar ardında daha fazla vakit harcarlar. Kapalı ortamda daha uzun süreler kalmak; toz, hayvan tüyü, küf ve duman gibi kapalı ortam alerjenlerine daha çok maruz kalmaya neden olur.

Kış tatilleri de sinüslerde büyük hasara yol açabilir. Örneğin; Noel ağaçları sinüsleri kötüleştirebilir. Alkol de burun iç zarında iltihaba neden olur. Bu yüzden, sinüzit hastalarının kış tatillerinde alkolsüz içecek tüketmeleri daha iyi bir seçenektir.

Kokulu mumlar veya süslemeler, çam kokulu yapay ağaçlar da alerjik etkenlerdir ve burun astarında tahrişe neden olarak, sinüzit belirtilerini kötüleştirebilirler.

Kış Ayları İçin Sinüzit Hastalarına Tavsiyeler:

Sinüzit hastalarının kış ayları boyunca sinüslerini temiz tutmalarına ve çok daha kolay nefes almalarına yardımcı olabilecek bazı öneriler şöyledir:

  • Kış mevsiminde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan korunmaya özen gösterin. Sağlıklı beslenin, bol miktarda sıvı alın ve düzenli uyumaya özen gösterin.
  • Stresten mümkün olduğundan kaçının. Stres, bağışıklığı düşüren bir etkendir.
  • Nem seviyesini yüksek tutmak için nemlendirici cihaz kullanın. Özellikle uyurken yararlı olabilir.
  • Evinizde daha çok zaman harcadığınız yatak odası gibi alanlardan evcil hayvanlarınızı uzak tutun.
  • Anti alerjik uyku seti kullanmaya özen gösterin. Toz akarlarını uzak tutmak için yatak, yatak örtüsü, yastık kılıfı ve yorgan temizliğine önem verin. Uyku setlerinizi düzenli olarak yıkayın.
  • Zeminde halı yerine küçük bir kilim kullanmanız daha iyi bir seçenektir. Eğer halı kullanıyorsanız, düzenli olarak halı şampuanı ile temizliğini yapın.

Eğer yukarıda yer alan önerileri dikkate aldığınız ve ilaç kullandığınız halde kış aylarında sinüzit problemleriniz devam ediyorsa, bir KBB uzmanına görünmeniz önemlidir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status