Sinüzit ve Reflü İlişkisi

Sinüzit ve reflü hastalıklarının etki alanı birbirinden farklı olsa da ikisinin birbirini etkileyebilir olduğu gibi bir gerçek var. Yani sinüziti olanın reflü, reflü olanın ise sinüzite yakalanma olasılığı çok yüksek. Bu hastalarda büyük olasılıkla ikisi bir arada görülmektedir. Bunun neticesinde hastanın şikayetleri iki katına katlanır. Tedavi daha geniş kapsamlı bir şekilde yürütülür. Böyle bir durumu yaşamamak adına hem sinüzitten hem reflüden korunmaya önem verilmektedir.

Sinüzit ve Reflü

Son dönemde yapılan araştırmalarda insanların organ sistemleri arasında birçok ilişki ortaya çıkmıştır. Bunun yanında beslenmenin hem reflü hem sinüzit üzerinde etkisi olduğu da tespit edilmiştir. Kısacası yanlış beslenme kişide hem reflü hem sinüzit oluşmasına neden olabilir. Sinüsler ile reflünün etki alanı düşünüldüğünde uzak bölgelermiş gibi görünebilir ama her iki alan birbiriyle etkileşim halindedir.

Reflü Sinüzite Nasıl Yol Açar?

Özellikle akşam saatlerinde yenen ağır yemekler, hamur işleri, kızartmalar, alkol tüketiminde artış gibi yanlış beslenmeler sonucunda reflü ortaya çıkar. Reflü ile mide içeriği ve asit, mideden dışarı çıkarak üst solunum yollarına kaçabilir. Bu durumdan sinüs kanalları doğrudan etkilenmektedir. Asit kaçaklarında bazen kulaklara kadar yanma hissedilebilir. Böyle bir tabloda asit içeriği burun bölgesine kadar ulaşmış demektir. Neticede sinüslere giden asit tahriş edici etki yapar ve sinüs içinde kızarıklıklar oluşmasına yol açabilir. Sinüsler içinde bu alanlarda iltihaplar oluşabilir ve sinüslerde şişmeler görülür.

Sinüsün işleyişi bozulacağından içindeki mukozayı dışarı atamaz hale gelir. İçeride kalan mukoza sinüslerin daha fazla tıkanmasına neden olur. Birbiriyle bağlantılı bu zincirleme olaylar neticesinde her iki hastalık da kronik bir hal alır.

Reflü ve Sinüzitten Korunmak için Dikkat Edilecekler

Reflüden korunarak, reflü kaynaklı sinüzitlerden de korunabilirsiniz. Bunun için öğünlerinizde düzenli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Özellikle akşam yemeklerinde hazmedilmesi zor gıdalar tüketmeyin ve beslenmeyi en geç 7’de sonlandırın. Geç saatlerde yemek zorundaysanız; bunun uykudan en az iki saat öncesine çekmeye çalışın. Beslenmenizde hazır, aşırı yağlı, kızartma şeklindeki gıdalardan uzak durmaya dikkat edin. Gün içindeki sıvı alımına ayrıca özen gösterin. Yetersiz su tüketimi mide asit dengesinin bozulmasına neden olabilir. Ayrıca mide asidini harekete geçirecek kahve ve çay gibi içeceklerin aşırı tüketilmemesi gerekiyor.

Sinüzit ve Reflü Tedavisi

Sinüzit tedavi edilmezse reflüyü, reflü tedavi edilmezse sinüziti sürekli tetikleyecektir. Durumun böyle kronik bir hal almaması için her iki hastalığın da tedavisine başlanmalıdır. Doktora danıştığınızda gerekli tetikler yapılır ve teşhisler koyulur. Ardından her iki hastalığın aynı anda tedavisine çalışılır. Tedavi sürecinde doktorun önerdiği ilaçların kullanımı aksatılmamalıdır. Tıbbi tedavi devam ederken mide asidini bastıracak gıdalar tüketilmeye çalışılmalı; sinüziti gidermek için doğal yöntemler evde uygulanmalıdır. Tedavi bittikten sonra ise kişi özellikle reflüyü tetikleyecek hataları tekrar etmemelidir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status