Kronik Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Akut ve Kronik Sinüzitin Farkı Nedir?

Akut sinüziti bulunan hastalarda sıklıkla burun bölgesinde tıkanma, burundan kanlı ya da yeşil renkte sıvı akıntısı, göz çevresinde şiddetli ağrı, yanaklarda orta şiddette ağrı, yüzün genelinde oluşan bir baskı hissi ve kötü ağız kokusu belirtileri gözlemlenir. Kronik sinüzitin belirtilerinin de bundan farkı yoktur ancak ikisi arasındaki farktan bahsetmek gerekirse; akut sinüzitin 3 ay içerisinde iyileşmemesi ve devam etmesi durumunda kronik sinüzite döndüğünü söylemek mümkündür. Kısacası; kronik sinüzit akut sinüzitin bir sonraki ve daha şiddetli olan evresi olarak da tanımlanabilir.

Kronik Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Hastalarda başlarda akut olarak kendini gösteren sinüzitin 3 ay içerisinde doğru tedavi uygulandığı takdirde tüm belirtilerinin tamamen ortadan kaybolması gerekir. Bu her hasta için geçerlidir. Ancak bazı durumlarda 3 aydan daha fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen hastaların sinüzit problemlerinde herhangi bir iyileşme görülmez. İşte bu döneme girildiğinde hastanın artık kronik bir sinüzit hastası olduğundan bahsedilebilir. Kronik sinüzitin belirtileri akut dönemindeki sinüzit ile aynıdır ancak buna ek olarak genellikle kuru öksürük ve şiddetli baş ağrıları gözlemlenir.

Kronik sinüzit belirtileri uzun süre boyunca herhangi bir tedavi süreci geçirmeyen hastalarda sıklıkla görülür. Bir hasta bir kez kronik sinüzite yakalandıktan sonra solunum yollarını hedef alan farklı birçok hastalığa da çok daha kolay av olabilecek hale gelir. Kronik sinüzitin diğer belirtileri arasında ise orta derecede ateş, kulakta iltihaplanma ve koku duyularında azalma gösterilebilir.

Kronik Sinüzitte Nasıl Bir Tedavi Yolu İzlenebilir?

Sinüzit tedavi edilirken akut mu yoksa kronik mi olduğuna bakılır ve uzman doktorlar tarafından buna göre bir reçetelendirme yapılır. Hafif durumlarda burundaki hava deliklerinin açılması işlevini gören sıvı spreyler sıklıkla tercih edilir. Sıvı spreylerin yanına özellikle yüz bölgesindeki ağrıyı kesmesi adına reçeteli ağrı kesiciler de verilebilir. Kronik sinüzit hastalarının burunlarının nemini azaltabilmek ve bu sayede daha rahat nefes alabilmelerini sağlayabilmek için dekonjestan ilaçları en çok tercih edilen tedavi yöntemlerindendir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status