Makat (Anal) Kanseri Nedir?

Makat kanseri, rektumun sonundaki açıklık olan anüs dokularında gelişen bir kanser türüdür. Anüs kanseri ya da anal kanser de denir. Anüs, derinin dış tabakalarından ve kalın bağırsaktan oluşur. Anal kanal, rektumun ucundaki kısa bir tüptür ve açılıp kapanan kaslar tarafından kontrol edilir.

Makat kanseri, rektal kanama ve anal ağrı gibi belirtiler ve semptomlara neden olabilir.

Makat kanseri teşhisi konulan çoğu insanda tedavi kemoterapi ve radyoterapi kombinasyonu içerir. Makat kanseri için tedavilerin birleştirilmesi başarı şansını artırsa da, kombine tedaviler yan etkileri de artırabilir.

Makat Kanseri Türleri

Makat kanseri, anüs hücrelerinin değişmesi veya kontrol dışı büyümesi ile gelişebilir. Anüs hücrelerinin anormal büyümesine anal intraepitelyal neoplazi veya anal skuamöz intraepitelyal lezyonlar denir.

Anüs içinde veya üzerinde gelişen tümörler iyi huylu (benign) ya da kötü huylu (kanserli, malign) olabilir. Anüs içerisinde gelişen anormal hücreler kendiliğinden kaybolabilirler veya kanserleşebilirler. Farklı makat kanseri tipleri, kanserin geliştiği anal hücrelerin türüne dayanır.

Skuamöz hücreli karsinom: Anal kanalın dış astarında başlar. Makat kanserinin en yaygın türüdür.

Kloakojenik karsinoma: Anüsün dış kısmı ile rektumun alt bölümü arasında gelişir. Tüm makat kanserlerinin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturur.

Adenokarsinom: Anal astarın altında konumlanarak, mukoza üreten bezlerde görülür.

Bazal hücreli karsinom: Anüsü çevreleyen perianal deride görülebilen bir cilt kanseri türüdür.

Melanom: Anal astar ya da deride bulunan, pigment üreten hücrelerde başlar.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status