Meme Kanseri Nedir? Kanser Memenin Neresinde Olur?

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri, bazı sağlıklı meme hücrelerinde değişiklik olması ve anormal bir şekilde büyümeye başlamaları ile oluşur. Bu hücreler, sağlıklı hücrelere kıyasla çok daha hızlı bölünürler ve birikmeye devam ederek, “tümör” olarak adlandırılan bir kitle oluştururlar. Meme kanseri hem kadınlarda, hem de erkeklerde görülebilir; fakat kadınlarda çok daha yaygındır.

Meme dokusu; lobüller (süt bezleri), duktuslar (süt kanalları), yağ ve bağ dokusu, kan damarları ve lenf damarlarından oluşur. Süt üreten kanallar ve bezler, kanserli hücrelerin geliştiği en olası iki bölgedir. Nadir durumlarda, meme kanseri yağ dokularında başlar; aynı zamanda stromal dokular olarak da bilinir. Kanser ayrıca memeyi çevreleyen lenf nodlarında, özellikle de koltukaltı lenf nodlarında ortaya çıkabilir.

Göğüs kanseri yaşam süresi artmakla birlikte, bu kanser türünün neden olduğu ölümlerin sayısı giderek azalmaktadır. Tüm bunlar; erken teşhis, kişiye özel tedavi yaklaşımı ve hastalığın daha iyi anlaşılması gibi birçok faktöre bağlıdır.

Meme Kanseri Türleri

Tüm meme kanserleri aynı davranışı göstermez. Meme kanseri teşhisi konduktan sonra, tümörün özelliklerini anlamak için tanı testi raporları ve sonuçları gözden geçirilir. Meme biyopsisi (meme dokusundan doku örneği analizi) veya ameliyatla tümör örneği alınmışsa, tıbbi ekip bu sonuçlara dayanarak kesin meme kanseri tanısı yapar ve türünü belirler. Bu bilgiler ışığında, hangi tedavi seçeneklerinin hasta için daha başarılı ve faydalı olabileceği konusunda karara varılır.

Kanser Memenin Neresinde Olur?

Meme kanserinin başladığı doku tipi, kanserin nasıl davrandığını ve hangi tedavilerin en etkili olabileceğini belirler. Kanserin başladığı göğüs bölümleri şunları içerir:

Süt kanalları: Duktal karsinom, meme kanserinin en sık görülen türüdür. Bu kanser türü memede, süt kanalı astarında oluşur. Kanallar, anne sütünü lobüllerden (süt bezleri), meme ucuna taşır. Duktal karsinom, kanallar içerisinde noninvaziv bir kanser (duktal karsinoma in situ) olarak kalabilir ya da kanallardan kopabilir (invaziv duktal karsinom).

Süt üreten lobüller: Lobüler karsinom, memenin anne sütünün üretildiği lobüllerinde (süt bezleri) başlar. Lobüllerden koptuğunda, invaziv lobüler karsinom olarak kabul edilir. Lobüller, anne sütünü meme ucuna taşıyan kanallara bağlanır.

Bağ dokuları: Meme kanseri nadiren kaslar, yağ ve kan damarlarından oluşan bağ dokusunda başlayabilir. Bağ dokusunda başlayan kanser sarkom olarak adlandırılır. Göğüslerde görülebilen sarkomların örnekleri arasında tümör ve anjiosarkom yer alır.

Kanser hücreleri mikroskop altında nasıl görünür?

Meme kanseri dokusundan alınan numune mikroskop altında incelendiğinde, şunlar aranır:

Eşsiz (unique) görünüme sahip kanser hücreleri: Göğüs kanserinin bazı alt türleri, mikroskop altında göründükleri şekilde adlandırılır. Bu alt türler; tübüler, müsinöz, medüller ve papiller olarak bulunur. Alt türleri, prognoz ve hücrelerin tedaviye nasıl tepki verebileceği konusunda bazı ipuçları sunar.

Kanser hücreler ve normal hücreler arasındaki farkın derecesi: Kanser hücrelerinin normal hücrelerden ne kadar farklı göründüğüne, kanserin derecesi denir. Meme kanseri 1 ila 3 skalada derecelendirilir. Derece 3 meme kanserleri, en farklı görünümlü ve en agresif olarak kabul edilir.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status