Obezite ve Şeker Hastalığı Arasındaki İlişki

Obezite ve Diyabet Hastalığı

Şeker hastalığı; bir diğer adı ile diyabet, vücudun yüksek glikoz seviyelerini düzenlemek için yeterli insülin üretmede başarısız olmasından dolayı kronik yüksek kan şekeri seviyeleri ile karakterize edilen bir grup hastalıktır. Şeker hastalığının iki ana türü vardır. Tip 1 diyabet, genellikle çocuklarda veya ergenlerde meydana gelir; vücudun insülin yapamamasından kaynaklanır. Tip 2 diyabet, vücudun insüline düzgün tepki vermemesi (insülin direnci) sonucunda ortaya çıkar.

,Tip 2 diyabet, tip 1 diyabetten daha yaygındır ve bu nedenle tüm diyabet vakalarının yaklaşık %90’ında görülür. Tip 2 diyabet çoğunlukla 40 yaşından sonra teşhis edilir. Ancak, artık çocuklar ve gençler de dahil olmak üzere her yaş aralığında görülmektedir.

Diyabetin etkisi kronik hipergliseminin (yüksek kan şekeri) ötesine geçer. Şeker hastalığı; yetişkinlerde körlük (diyabetik retinopati), son evre böbrek hastalıkları (diyabetik nefropati) ve non-travmatik alt ekstremite amputasyonların (diyabetik nöropati) önde gelen nedenidir. Şeker hastası olan insanlarda kardiyovasküler komplikasyonlar ve felç yaşanma ihtimali iki ila dört kat daha fazladır.

Obezite olasılığı yaşla birlikte artar; ancak obezite artık sadece yetişkinleri etkileyen bir hastalık değildir. Genç insanlarda da obezite oranlarında artış görülmektedir. Aşırı kilolu veya obez olmak, özellikle de karın etrafında fazla kilo olması, tip 2 diyabet gelişiminde daha büyük bir risk taşıdığı iyi bilinen bir gerçektir.

Ayrıca Bakınız: Tip 2 Diyabet Nedir?

Şeker hastalığının kesin nedenleri hala tam olarak anlaşılamamış olmakla birlikte, farklı diyabet tiplerinin gelişmesindeki bazı risk faktörleri bilinmektedir. Tip 2 diyabet için, aşırı kilolu veya obez olmak bu risk faktörleri arasındadır. Özellikle vücut kitle indeksi (BKİ) 30 veya daha fazla olan kişiler için bu geçerlidir.

Ayrıca Bakınız: Tip 1 Diyabet Nedir?

Tip 2 diyabet için yaş, ırk, gebelik, stres, bazı ilaçlar, genetik veya aile öyküsü, yüksek kolestrol ve obezite gibi birçok risk faktörü vardır. Bununla birlikte, tip 2 diyabetin tek en iyi tahmin edilen risk faktörü aşırı kilo veya obezitedir. Tip 2 diyabetli insanların neredeyse %90’ı aşırı kilolu veya obezdir.

Aşırı kilolu veya obez olan kişilerin vücutları kan şekeri düzeylerini düzgün bir şekilde kontrol etmek için insülin kullanma yeteneği üzerinde baskı oluşturur ve bu sebeple şeker hastalığına yakalanma olasılıkları daha yüksektir.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status