Obezite Tanısı Nasıl Olur?

Obezite Teşhisi

Eğer vücut kitle indeksi obezite aralığındaysa, genellikle kişinin tıbbi geçmişi detaylı bir şekilde incelenir, fizik muayene yapılır ve bazı testler önerilir.

Ayrıca Bakınız: Obezite Nedir?

Obezite hastalığı testi ve prosedürleri genellikle şunları içerir:

Tıbbi geçmişi: Kişinin kilo geçmişi, kilo verme çabaları, egzersiz alışkanlıkları, beslenme alışkanlıkları, diğer hangi sağlık sorunlarına sahip olduğu, kullanılan ilaçlar, stres seviyesi ve sağlığı ile ilgili diğer sorunlar gözden geçirilir. Ayrıca, kişinin belirli sağlık sorunlarına yatkınlığı olup olmadığını görmek için ailenin sağlık geçmişi de incelenebilir.

Fizik muayene: Genel fiziksel değerlendirme kişini boyunun ölçülmesi de dahil; nabız, kan basıncı ve ateş gibi yaşamsal bulguları kontrol etme, kalp ve akciğerleri dinleme, karın muayenesi içerir.

Beden kitle indeksi (BKİ) hesaplama: Kişinin obezite seviyesinin belirlenmesi için BKİ kontrol edilir. Bu hesaplama, yılda en az bir kez yapılmalıdır. Kişinin BKİ oranı, genel sağlık risklerinin belirlenmesine ve hangi tedavinin uygun olabileceğine karar verilmesine yardımcı olur.

Bel çevresi ölçümü: Bel çevresinde yağ depolanması, bazen viseral yağ veya karın yağları olarak da adlandırılır. Diyabet ve kalp hastalığı gibi diğer sağlık sorunları riskini daha da artırabilir. Kadınlarda bel ölçüsünün 80 santimetreden fazla olması ve erkeklerde bel ölçüsünün 102 santimetreden fazla olması; daha düşük bel ölçümü olan insanlara kıyasla daha fazla sağlık riski taşımalarına neden olur. Vücut kitle indeksi hesaplaması gibi, bel çevresi ölçümü yılda en az bir kere kontrol edilmelidir.

Diğer sağlık sorunları kontrolü: Bilinen sağlık problemleriniz varsa, bunlar değerlendirilecektir. Bununla birlikte, yüksek tansiyon ve diyabet gibi diğer olası sağlık sorunları da kontrol edilir.

Kan testleri: Obezite için yapılacak kan tahlilleri; bireyin genel sağlığı, risk faktörleri ve yaşadığı semptomlara bağlıdır. Bu testler; kolesterol testi, karaciğer fonksiyon testleri, açlık glukozu, tiroid testi ve diğer analizleri içerebilir. Ayrıca, elektrokardiyogram (EKG) gibi belirli kalp testleri de önerilebilir.

Yapılan testler sonrasında toplanan tüm bu bilgiler, kişinin ne kadar kilo vermesi gerektiği ve halihazırda hangi sağlık sorunları veya riskleri taşıdığını belirlemeye yardımcı olur. Bunların hepsi, tedavi planına rehberlik edecektir.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status