Pankreas Kanseri Tedavisi İle İlgili Bilgiler

Pankreas Kanseri Tedavisi

Pankreas kanseri tedavisinde yaygın olarak kullanılan mevcut tedavi seçenekleri, aşağıda yer almaktadır. Bu tedaviler; ameliyat, kemoterapi, radyoterapi ve hedefe yönelik tedavilerdir. Palyatif bakım da kanser ile mücadelede hastaların kanser belirtileri ve semptomlar ile başa çıkmasında önemli bir aşamadır.

Pankreas kanseri tedavisi planlanırken; göz önünde bulundurulan unsurlar, teşhis edilen kanserin türü, evresi ve konumu, hastanın genel sağlık durumu ve şahsi tercihleridir. Kanser tedavisinde öncelikli amaç, kanseri mümkün olduğunca ortadan kaldırmaktır. Eğer bu olası değilse, tedavi planının amacı, pankreas kanserinin büyümesi veya çok daha fazla hasar vermesini önlemek olabilir.

İleri evre pankreas kanseri vakalarında kullanılan tedavilerden yarar sağlanamıyorsa, sağlık ekibi kanserin neden olduğu semptomların hafifletilmesi ve hastanın kendini olabildiğince iyi hissetmesini sağlayacak tedavilere öncelik verebilir.

Ayrıca Bakınız: Pankreas Kanseri Neden Olur?

a) Ameliyat

Kanser pankreas ile sınırlı ise, cerrahi operasyon bir seçenek olabilir. Pankreas kanseri teşhis edilen hastalarda tercih edilen cerrahi prosedürler şunlardır:

Pankreas başı tümörü ameliyatı: Kanser, pankreas başı içinde ise; Whipple prosedürü (pankreatoduodenektomi) olarak bilinen cerrahi operasyona başvurulabilir.

Whipple ameliyatı ile pankreas, duodenum, ana safra yolları ve gerek duyulursa midenin bir bölümü çıkarılır. Gıdaların sindirimini sağlamak amacıyla pankreas, bağırsaklar ve midenin geri kalan bölümüne tekrar bağlanır.

Whipple cerrahisi, kanama ve enfeksiyon riskine sahiptir. Cerrahi operasyonun ardından, hastaların bazılarında gecikmiş gastrik boşalma sebebiyle bulantı ve kusma gibi sindirim sorunları görülebilir.

Whipple ameliyatı ardından hastaların iyileşmesi zaman alabilir. Operasyon sonrası birkaç gün hastanede kalınması gerekir ve birkaç hafta evde iyileşme gerçekleşir.

Pankreasın kuyruk ve gövde kısmındaki tümörler için ameliyat: Pankreasın kuyruğu ya da gövde ve kuyruğun küçük bir kısmının kaldırılması için uygulanan cerrahi operasyon, distal pankreatektomi ameliyatı olarak bilinir. Bu operasyonda dalağın da çıkarılması olasıdır. Distal pankreatektomi, kanama ve enfeksiyon riskine sahiptir.

Yapılan araştırmalar sonucunda, uzman cerrahlar tarafından yapılan pankreas kanseri cerrahisi ile hastalarda daha az komplikasyon oluştuğu görülmüştür.

Ayrıca Bakınız: Pankreas Kanseri Teşhisi

b) Radyoterapi

Kanser cerrahisi öncesinde veya sonrasında, genellikle kemoterapi ile beraber radyoterapi alınabilir. Eğer kanserin ameliyat ile tedavisi mümkün değilse, kemoterapi ve radyoterapi kombinasyonu ile tedavi planı oluşturulabilir.

Ayrıca Bakınız: Familyal (Ailevi) Pankreas Kanseri

c) Kemoterapi

Kanserli hücreleri yok etmek amacı ile ilaç kullanılması prosedürüne kemoterapi denir. Oral yolla alınabilir ya da damara enjekte edilebilir. Oluşturulan tedavi planına göre, tek bir kemoterapi ilacı alınabilir ya da kemoterapi ilaçlarının kombinasyonu kullanılabilir.

Bazı hastalarda, kemoterapi radyoterapi ile birlikte kombine edilebilir ve buna kemoradyasyon denilebilir. Kemoradyasyon sıklıkla pankreas dışına yayılma gösteren kanser tedavisinde tercih edilir. Ancak kanserin vücudun uzak bölgelerine değil, yakın organ ve dokulara yayılmış olması durumunda kullanılır. Bu tedavilerin birleştirilmesi, pankreas kanserinin yeniden nüksetme olasılığını düşürmek amacıyla cerrahi operasyon sonrasında da kullanılabilir.

İleri evre pankreas kanseri tanısı konulan hastalar için kemoterapi tek başına bir tedavi seçeneği olabilir veya hedefe yönelik tedavi ile kombin edilebilir.

Palyatif Bakım

Palyatif bakım ile amaçlanan, ciddi bir hastalığın ağrı ve diğer semptomlarını rahatlatmaya yönelik tıbbi bakım desteği sağlamaktır.

Destekleyici bakım; ameliyat, kemoterapi veya radyoterapi gibi agresif tedaviler devam ederken kullanılabilir. Palyatif bakım diğer uygun tedavilerin tümüyle birlikte kullanıldığında (teşhisten hemen sonra bile), kanser hastaları kendilerini daha iyi hissedebilirler ve hayatta kalma süresi artabilir.

Pankreas kanserinin etkili bir şekilde tedavisi için henüz hiçbir tamamlayıcı veya alternatif tedavi mevcut değildir. Ancak; tamamlayıcı veya alternatif tedaviler kanser hastalığının kendisi veya kanser tedavilerinden kaynaklanan belirti ve semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Bu seçenekler hakkında doktorunuzla konuşunuz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status