Safra Reflüsü Nasıl Olur? Nedenleri ve Komplikasyonlar

Safra Reflüsü Sebepleri

Safra; yeşilimsi sarı bir sıvıdır. Yağları sindirmek ve vücuttan eski kırmızı kan hücrelerini ve bazı toksinleri yok etmek için önemlidir. Karaciğerde üretilir ve safra kesesinde saklanır.

Az miktarda yağ içeren bir yemek yenildiğinde bile, safra kesesine safra salımı sinyali verilir ve bu da küçük ince bağırsaklardan (kistik kanal ve ana safra kanalından) ince bağırsağın üst kısmına (duodenum) doğru akar.

Midede Safra Reflüsü

Safra ve gıda, duodenumda (oniki parmak bağırsağı) karışır ve midenin çıkışında bulunan halka olan pilor vana ile ince bağırsağa girer. Pilor vana genellikle bir seferinde yaklaşık 3,5 mililitre sıvılaştırılmış gıdanın sekizde birini serbest bırakacak kadar hafifçe açılır. Ancak, sindirim sularının mideye geri akışına izin vermek için yeterli değildir. Safra reflüsü vakalarında, kapak düzgün kapanmaz ve safra midenin içine geri döner.

Yemek Borusunda (Özofagus) Mide Reflüsü

Safra ve mide asidi, başka bir kas kapağı, alt özefagus sfinkteri, fonksiyon bozukluğu olduğu zaman yemek borusunda reflüye neden olabilir. Alt özofagus sfinkteri, yemek borusu ve mideyi ayırır. Kapak normal olarak, yiyeceklerin mideye geçmesine izin verecek kadar uzun süre açılır. Ancak, kapak anormal şekilde zayıfladığında veya gevşediğinde, safra özofagusta tekrar yıkanabilir.

Ayrıca Bakınız: Safra Reflüsü Nedir?

Safra Reflüsü Neden Olur?

Safra reflüsü aşağıdakilerden kaynaklanabilir:

Cerrahi komplikasyonlar: Safra reflüsünün çoğundan gastrik cerrahi, midenin tamamen çıkarılması (gastrektomi), gastrik bypass ameliyatı ve kilo kaybı da sorumludur.

Peptik ülser: Peptik ülser, pilor vanasını engelleyebilir. Bu durum midenin gerektiği kadar hızlı boşalmasına izin vermez. Midedeki durgun gıdalar, gastrik basıncın artmasına ve safra ve mide asidinin özofagusa geri dönmesine neden olabilir.

Safra kesesi ameliyatı (kolesistektomi): Safra kesesi alınan insanlarda safra reflüsü daha sık görülür.

Komplikasyonlar

Yapışkan mukus midenin astarını midenin aşındırıcı etkilerinden örter ve korur. Özofagus bu korumadan yoksun olduğundan, asit ve safra reflüsü, özofagus dokusuna ciddi zarar verebilir. Safra ve asit reflüsünün birlikte ortaya çıkması aşağıdaki komplikasyonların riskini artırır:

Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD): Ara sıra mide yanması şikayeti genellikle endişe verici bir durum değildir. Sıklıkla veya sürekli mide yanması ise, özofagus dokusunun tahriş ve iltihabına (özofajit) neden olan, ciddi bir gastroözofageal reflü hastalığı sorununun en yaygın semptomudur. GERD, çoğunlukla aşırı asitten kaynaklanmaktadır. Safra ile ilişkili olmasına rağmen, reflüde önemi tartışmalıdır.

Barrett özofagus: Bu ciddi hastalık, uzun süre mide asidi veya asit ve safra maruziyetinin alt özefagustaki dokuya zarar vermesi durumunda ortaya çıkabilir. Hasar görmüş özofagus hücrelerinin kanser olma riski yüksektir. Yapılan bilimsel araştırmalar, safra reflüsünü Barrett özofagus hastalığı oluşu ile bağlantılı bulmuştur.

Yemek borusu kanseri: Bu kanser türü, oldukça ileri evre olana kadar teşhis edilemeyebilir. Safra ve asit reflüsü ile özofagus kanseri arasındaki muhtemel bağ hala tartışmalıdır. Ancak, birçok uzman doğrudan bağlantı olduğunu düşünmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalarda, safra reflüsünün özofagus kanserine neden olduğu sonucuna varılmıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status