Safra Reflüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Safra Reflüsü Nedir?

Safra; karaciğerde üretilen bir sindirim sıvısıdır. Safra reflüsü; safra mideye (reflü) ve ağız ve mideyi birbirine bağlayan tüp olan yemek borusuna geri döndüğünde oluşur.

Safra reflüsü hastalığına yemek borusuna mide asitlerinin geri çekilmesinde kullanılan bir tıbbi terim olan asit reflüsü eşlik edebilir. Bununla birlikte, safra asidi reflüsü ve asit reflü ayrı hastalıklardır.

Safra reflüsünün önemli olup olmadığı tartışmalıdır. Genellikle güçlü asit baskılayıcı ilaçlara tepki olmadığında reflünün olası nedeni olarak safradan şüphelenilir. Ancak, safra reflüsü etkilerini gösteren az kanıt mevcuttur.

Asit reflünün aksine, safra reflüsü genellikle beslenme veya yaşam tarzındaki değişiklikler ile tamamen kontrol edilemez. Safra reflüsü tedavisi, ilaç kullanımı veya ağır vakalarda ameliyat içerir.

Ayrıca Bakınız: Reflü Hastalığı Belirtileri

Safra Reflüsü Belirtileri

Safra reflüsü hastalığını asit reflüden ayırt etmek zor olabilir. Belirtiler ve semptomlar benzerdir ve iki hastalık aynı anda oluşabilir. Reflü durumunda safranın hangi rol oynadığı açık değildir.

Safra reflüsü belirtileri ve bulguları şunları içerir:

  • Şiddetli olabilen üst karın ağrısı
  • Sık mide yanması (ağızda ekşi bir tat ile birlikte göğüste, bazen boğaza yayılan yanma hissi)
  • Mide bulantısı
  • Yeşil-sarı sıvı (safra) kusma
  • Bazen, öksürük veya ses kısıklığı
  • İstenmeyen kilo kaybı

Eğer yukarıda yer alan semptomları sıklıkla yaşıyorsanız ve kilo kaybediyorsanız, doktor randevusu alınız.

Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) tanısı konduysa, ancak ilaçlar semptomları hafifletmiyorsa; safra reflüsü için ek tedaviye ihtiyacınız olabilir.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status