Anjiyo Bir Tedavi Midir? Anjiyo Tedavisi

Kalp rahatsızlığı olan pek çok kişinin anjiyo olduklarını yakın çevremizden duymaktayız. Genel kanı anjiyo ameliyatının tedavi amaçlı yapıldığı yönünde olsa da koroner arter hastalığının teşhisi amacıyla bu işlem yapılmaktadır.  Damar sertliği rahatsızlığı olan kişilerde bu durumun hangi damarları tıkadığını anlamak için uzmanlar anjiyo tekniğini tercih etmektedir.

Anjiyo Nedir?

Anjiyo, kateter laboratuvarlarında gerçekleştirilen ve damar görüntüleme olarak yapılan tıbbi bir işlemdir. Vücudun birçok bölgesi için uygulanabilen anjiyo, koroner ve serebral gibi olmak üzere farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu noktada anjiyo nasıl yapılır sorusu kadar niçin yapılır sorusu da oldukça önemlidir. Anjiyo tekniği sayesinde damarları görüntülemek ve ne kadar dar olduklarını öğrenmek mümkündür. Anjiyo sonrasında damarlarda sertlik ya da daralma söz konusu ise stent takılması ya da ameliyat gibi tedavi seçeneklerine karar verilmektedir.

Anjiyo Ameliyatı Kimler İçin Gereklidir?

Günümüzde sağlıklı beslenme, hareketsiz yaşam ve stres gibi etkenler anjiyo olma yaşının oldukça düşmesine neden olmuştur. Buna göre efor testi pozitif çıkan kişiler, bypass ameliyatı geçirenler, kalp kapak rahatsızlığı bulunanlar ve bilgisayarlı anjiyo sonucu şüpheli çıkan kişilere anjiyo önerilmektedir. Pek çok kişinin ise merak ettiği anjiyo nasıl yapılır sorusunun cevabı genel anestezi gerekmeden yapılmaktadır şeklindedir.

Kasık ya da kol bölgesi lokal anestezi yapılarak anjiyo yapılmaktadır. Ayrıca şiddetli göğüs ağrısı bulunanlar ve daha önce kalp krizi geçirmiş olan ve test sonuçlarında koroner darlık teşhis edildi ise bu kişilere de anjiyo ameliyatı önerilmektedir. Toplamda 15 dakika süren anjiyo sonrasında hastalar taburcu olarak gündelik yaşamlarına rahatlıkla dönebilmektedir.

Anjiyo Ameliyatı Kimler İçin Uygun Değildir?

Anjiyo hem teşhis amaçlı hem de tedavi amacıyla kalp rahatsızlığı bulunanlara sıkça uygulanan bir tekniktir. Gerekli tetkikler sonucunda karar verilen anjiyo birçok kişi içinde uygun olmayan bir tedavi şeklidir. Buna göre böbrek yetmezliği olanlar, sol kalp yetersizliği ve anjiyo olacak hastada yüksek ateş olması durumunda anjiyo önerilmemektedir. Aynı zamanda düzenli olarak kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar içinde bu yöntem en son seçenek olarak düşünülmektedir. Son yıllarda gereksiz anjiyo sayısının artması nedeniyle detaylı tetkikler sonucunda anjiyo yapılması daha uygundur.

Anjiyo Çeşitleri Nelerdir?

Anjiyo sadece tek tür olmayıp üç çeşidi bulunan bir tetkik şeklidir. Kontraslı MR Anjiyografi, bilgisayarlı tomografik ve girişimsel anjiyografidir.  Bilgisayarlı koroner anjiyografide geniş kapsamlı bir damar görüntüleme işlemi gerçekleştirilerek hastalıkların tanısı daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.

Girişimsel anjiyoda ise hastanın kasık bölgesi uyuşturulup kateter adı verilen ince boru hastanın bacak ve kasık damarlarına sokularak buradaki damarların genel durumu izlenmektedir. Anjiyo çeşitlerinin tümünde radyoopak adı verilen özel bir boya kullanılarak daralmış ve sertleşmiş damarların bu boya ile tespiti sağlanmaktadır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status