Selülit İltihabı Nedenleri ve Tedavisi

Selülit, derinin altında bulunan yağ ve bağ dokusunun zıtlaşması sonucu oluşan bir yapı bozukluğudur. Derinin altına yerleşmiş yağların deriyi doğrudan etkilemesi sonucu artış gösteren kızarıklıklar belirir. Bu belirmelere ise portakal kabuğu dediğimiz kötü görüntü şekli eşlik ederek, estetik açıdan sorunlar çıkarır. Kızarıklar belli bir alan içerisinde de olabilir, ufak ve ayrı şekilde de olabilir. Ufak ve ayrı şekilde görülürse selülit belirginliği azalır ve şişkinlikler meydana gelir. Selülit bölgeleri iltihaplanırsa kişide ağrıya sebep olabilmektedir.

Selülit iltihabı diye küçümsemeyin, kişiye yorgunluk ve ateş gibi rahatsızlıklar verebilir. Bunun nedeni ise iltihabın lenf damarlarına ilerlemesinden kaynaklanır. Bu iltihaplanma durumu selülit nedeniyle vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Selülit iltihabı en çok bacaklarda ve yüzde görülmektedir. Selülit iltihabının oluşmasındaki en önemli nedenler ise, ayakta şişlik, yaşlılık ve obezitedir. Staphylococcus aureus ve  sırayıstreptokok olarak tespit edilmiş bu iki bakteri, selülit iltihabının oluşmasına neden olan bakteri türleridir.

Selülit İltihabı Nedenleri

Selülit iltihabı tek başına herhangi bir sorun teşkil etmese de, diyabet hastalığı, karaciğer hastalığı, diyaliz hastalığı, HIV ve zayıf kan dolaşım potansiyeli, alkol ya da uyuşturucu, sıvı retansiyonu gibi problemler hasta da risk oluşturabilir. Selülit iltihaplanması ilk başta ufak ufak başlar ve kısa sürede yayılma gerçekleştirir. Bu problemi erkenden fark ederseniz, çeşitli önlemler alarak yayılmayı durdurabilirsiniz. Erken teşhis ve hızlı müdahaleler iltihabın oluşmasını engelleyecektir.

Selülit İltihabı Nedenleri ve Tedavisi

Selülit İltihabı Tanısı ve Tedavisi

Fiziksel olarak gireceğiniz muayene sonucunda iltihabın ne dereceye geldiği ve durdurulması için gereken tedavi yöntemleri analiz edilir. Eğer görsel olarak herhangi bir iltihap belirtisi söz konusu değil ise, kan testleri, kemik taraması, röntgen gibi taramalar yapılarak erken teşhis sağlanabilir. Selülit iltihabı tedavisindeki temel amaç enfeksiyonu tamamen ortadan kaldırmaktır. Enfeksiyonu yok etmek için çeşitli ilaçlar kullandığınız taktirde bir hafta içerisinde ilaçların tepki verdiğini gözlemleyebilirsiniz. Doktorun vereceği ilaç tavsiyeleri ise Antibiyoktikler üzerine olacaktır. İlacı ağız yoluyla alarak, kolay bir şekilde tedaviye başlayabilirsiniz.

Genel olarak selülitin oluşmasını engellemek ve bu tarz sorunlarla karşılaşmamak için birçok önlem alınabilir. Öncelikle cildi temiz tutmak esastır. Cildiniz sık sık kuruyorsa, nemlendirici ve losyonlar kullanarak bu durumu çözebilirsiniz. Bu tarz önlemler alırsanız, oluşması muhtemel cilt sorunlarıyla karşılaşmazsınız. Selülit iltihaplanması kolay bir şekilde tedavi edilse de, iltihaplanmanın yanında eşlik eden bir başka hastalık olduğu taktirde iyileşme süreci uzayabilmektedir. Sağlıkla kalın.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status