Sinüzit Ameliyatına Dair Sorular Ve Yanıtlar

Sinüzit ameliyatı, enfeksiyon ve diğer sebeplere bağlı olarak tıkanan sinüs boşluklarını tahliye ederek, doğal sinüs kanallarının iyileşmesi ve hastalıklı sinüs dokusunun tedavisini içeren cerrahi bir uygulamadır. Çoğu zaman, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hassas teknikler ile endoskopik müdahale hastalara uygulanır. Sonuç olarak, sinüzit ameliyatı sonrası hastalarda daha az şişlik olur, kanamalar durur, rahatsızlık giderilir ve hızlı bir iyileşme gerçekleşir.

Sinüzit ameliyatı, hastalıklı dokunun çıkarılmasına ek olarak, mevcut sinüs yollarının yeniden belirlenmesini içerir.

Sinüzit Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sinüzit ameliyatı esnasında hastalıklı sinüs dokusu temizlenir ve hastaların bu ameliyat sonrasında bir süre dikkatli olmaları gerekir.

Sinüzit ameliyatının birçok riski ve ameliyat sonrasında da birçok komplikasyonu bulunmaktadır. Bunlara kanamalar, kronik burun akıntısı, göz ve kafatasında ağrı, koku ve tat duyusunun kaybı gibi komplikasyonları örnek verebiliriz.

Ameliyat hazırlıkları aşamasında hastaneye yatırılan hastaların ameliyat öncesi 8 saat boyunca gıda almamaları ve ateş derecelerinin normal olması gerekir. Ameliyat gününde hastaların tüm evraklarının tam olması ve anestezi tetkiklerinin önceden yapılması önemlidir. Hastalar sadece cerrah ve anestezi uzmanı tarafından onaylanan ilaçları almalıdırlar.

Sinüzit ameliyatı birkaç saat sürebilir. Sinüzit ameliyatı sonrasında hastaların çoğu evlerine bir arkadaş ya da akraba eşliğinde gidebilirler. Ameliyat sonrasında hastalara başlarını dik tutmaları ve yatak istirahati önerilir. Aynı zamanda herhangi bir kanamayı durdurmak amacıyla havluya sarılmış buz paketi ile kompres önerilir. Hastaların iyileşmesi 3 ila 5 gün arası sürer. Hastalar reçeteli ilaç alıyorlarsa, yorucu faaliyetlerden bir süre kaçınmalılardır.

Aşırı kanama, keskin baş ağrısı, 38.6 °C ve daha yüksek ateş, burun ve gözlerde şişlik, burun kanallarında ince şeffaf sıvı akıntısı gibi semptomlarda hemen cerrah ile irtibat kurulmalıdır.

Ameliyat sonrası bakımda komplikasyonların önlenmesi için alerjenler, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara yakalanmaktan kaçının. Burun kanallarını sıklıkla nemlendirmek faydalı olacaktır. Burun neminin maksimum olması gerekir.

Aşağıdaki, hastaların mümkün olduğunca kolay şekilde sinüzit ameliyatı etkilerinden kurtulmalarını sağlayacak ve komplikasyonları önlemeleri amacıyla gerekli bilgiler verilmektedir. Hastaların cerrah tarafından sağlanan ve aşağıdaki genel talimatları takip etmeleri çok önemlidir.

Aşağıdaki bilgiler bireylerin sinüzit ameliyatına hazırlanmalarına yardımcı olmak, ameliyat riskleri ve komplikasyonları hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Ancak, sinüzit hastalarının ameliyat öncesinde ameliyatın tüm prosedürleri hakkında akıllarına takılanları doktorlarına sormaları daha faydalı olacaktır.

Sinüzit ameliyatı riskleri ve komplikasyonları nelerdir?

Sinüzit ameliyatının aşağıdaki komplikasyonları tıbbi literatürde bildirilmiştir. Bu liste her olası komplikasyonun görülmesi anlamına gelmez. Sadece hastaları sinüzit ameliyatının riskleri ve komplikasyonları hakkında bilgilendirmek amaçlanmaktadır. Sinüzit hastalarına cerrahi operasyon için onay verildikten sonra, bu ameliyatın riskleri ve yararları gözden geçirilerek, bireyde görülmesi olası riskler ve komplikasyonları tartışmak mümkün hale gelir.

Kanama, çok nadir olarak görülür. Sinüzit ameliyatı sonrasında hastalara kan nakli gerekli olabilir. Hastalar, otolog (kendi depolanmış kanları) ya da önceden belirlenen donör kanı seçme hakkına sahiptirler.

Alerji değerlendirmesi yapılarak, tedavi veya çevresel kontrollerin oluşturulması gereklidir.  Astım, bronşit, öksürük gibi solunum hastalıklarının da takibi önemlidir.

Başarısız bir sinüzit ameliyatı sonrasında baş ağrısı nedenlerini tespit etmek zor olabilir.

Hastanın bir nörolog ile danışması önerebilir.

Göz ve ilişkin yapılar ameliyat sonrasında hasar görebilir.

Beyin apsesi, menenjit, omurilik sıvısında hasar meydana gelebilir.

Üst dişler, damak ve yüzde uyuşma ortaya çıkabilir.

Enfeksiyon veya poliplerin kontrol hatası nedeniyle burun tıkanıklığı sorunu olabilir.

Uzun süreli ağrılar, başarısız bir iyileşmeyi işaret eder.

Burun kanalarında kuruluk ve akıntı meydana gelebilir.

Başarısız bir sinüzit ameliyatı sonrasında hastaların tat ve koku alma duyuları hasar alabilir.

Sinüzit ameliyatı öncesi yapılması gerekenler:

Çoğunlukla cerrahi müdahale öncesi kontroller ayakta yapılır. Anestezi uzmanı ameliyat öncesinde hastanın tıbbi geçmişini gözden geçirerek, bu işlem boyunca hastayı izler. Ameliyattan birkaç gün önce gerekli düzenlemeler ve incelemelerin yapılmış olması ve ameliyat günü tüm laboratuar sonuçlarının doktora getirilmiş olması gerekir. Eğer hastanın ameliyat sonrasında bir gecesini hastanede geçirmesi gerekiyorsa, yanında bir kişinin kalması önemlidir.

Genel olarak, sinüs ameliyatı olacak hastalara ameliyat tarihinden 10 gün öncesinde aspirin verilmemelidir. Steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar, cerrahi operasyon tarihinden itibaren 7 gün içinde alınmamalıdır. Birçok reçetesiz ürünler, aspirin veya benzeri ilaçlar Advil içerirler. Bu nedenle, ameliyat öncesi hastaların kullandıkları tüm ilaçlar kontrol edilmelidir.  Planlanmış ameliyatlarda doktorlar bu ilaçlardan hastaların daha uzun süre uzak kalmasını tavsiye ederler. Ağrı kesiciler ise genelde ameliyat sonrasında hastanın reçetesine yazılmaktadır.

Sinüzit ameliyatı öncesi hazırlıklarda,  hastaların yeme ve içmeleri 8 saat boyunca durdurulur. Su, sakız ve şeker de buna dahildir. Sigara içenlerin de ameliyat öncesinde sigara sayısını en aza indirmeleri ve hatta bırakmaları gerekir. Bu hazırlıklar ile beraber sinüzit hastalarının ameliyat sonrasında öksürük ve kanama komplikasyonlarının görülmesi riskini azaltmak amaçlanır.

Sinüzit ameliyatı olacak hastaların bir gün öncesinde ateşi çıkarsa, bu durumu mutlaka doktorlarına bildirmeleri mühimdir. Bu durumda, ameliyatın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine cerrah ve anestezi uzmanı karar verir.

Sinüzit ameliyatı öncesi hastaların yapması gerekenler:

Sinüzit hastalarına gerekli tüm teşhisler yapıldıktan ve cerrahi operasyona karar verildikten sonra, ameliyat tarihi belirlenir. Hastalara ameliyat öncesinde rahat ve gevşek bir kıyafet verilir. Yüzük, saat, küpe gibi aksesuarların çıkarılmış olması gerekir. Aynı zamanda hastalarda makyaj bulunmamalıdır. Ameliyat öncesi krem de yüze sürülmemelidir. Hastaların sinüzit ameliyatı öncesinde yüzlerini sabunla iyice yıkamaları gerekir. Saçları ise geriye doğru toplanır.

Doktor veya anestezi uzmanı talep etmediği sürece hastalar ameliyat öncesi herhangi bir ilaç almamış olmalıdırlar. Genellikle ameliyat öncesi hastanın tutulduğu odada hemşireler hastaya eşlik ederler ve hastanın dinlenmesine yardımcı olacak ilaçlar verilebilir.

Sinüzit ameliyatı esnasında neler olur?

Operasyon odasında, anestezist genellikle hastanın rahat bir düzeyde uykuya dalması için bir gaz karışımı ve intravenöz ilaç kullanır. İşlem sırasında, hasta sürekli olarak izlenir. Cerrahi ekip tüm acil surumlar için hazırlıklarını yaparlar. Cerrah ve anestezi uzmanına ek olarak bir hemşire ve bir cerrahi teknisyen odada bulunur. Sinüzit ameliyatı genellikle birkaç saat sürer. Ameliyat sonrasında ise cerrah hastanın yakınları ile konuşmak için bekleme odasına gelir.

Sinüzit ameliyatı sonrasında neler olur?

Ameliyattan sonra hasta hemşire eşliğinde hayati belirtilerinin izlenmesi amacı ile bekleme odasına alınır. Hasta anestezinin etkisinden kurtularak, uyandıktan sonra odasına çıkarılır.  Genellikle ameliyat ile aynı gün hastaların eve gitmesi mümkün olmaktadır. Ameliyat sonrası hastanın hastanede bir gece geçirmesi de gerekebilir.

Sinüzit ameliyatı olan hastanın hastaneden çıkış evrakları hazırlandıktan sonra, hasta yakını ile beraber hastaneden eve ayrılabilirler. Eve vardıklarında, hasta yatağa gitmeli ve 2 ila 3 yastık üst üste koyarak başını bu yastıklara dayayıp, dinlenmelidir. Sinüzit ameliyatı sonrası dinlenme aşamasında hastalar yüksek yastıkta yatarak ve başlarını yukarıda tutarak, cerrahi operasyon esnasında oluşan şişliğin inmesini sağlayabilirler. Hastalar bir süre yataktan kalkarken yakınlarından yardım alabilirler. Hastalar tuvaleti kullandıklarında dışkılarında kanamalar olabilir. Çünkü bağırsak hareketleri sebebiyle hastalar kabızlık sıkıntısı çekebilirler. Kişi kabız ise, dışkı yumuşatıcı ilaç veya müshil almalıdır.

Bazı hastalarda ameliyat sonrası birkaç gün boyunca burun, üst dudak, yanaklar ve göz çevresinde şişlikler meydana gelebilir. Bu şişlikler normaldir ve yavaş yavaş azalacaktır. Yüzünüze buz torbası ile kompres yaparak bu şişliklerin azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Aynı zamanda, ameliyat sonrası hastalarda ödem ve ağrılar olabilir.

Sinüzit ameliyatı sonrası burun kanaması normaldir ve zamanla azalacaktır. Gazlı pansuman yapılarak, düzenli olarak değiştirilmelidir.  Ameliyat sonrası ilk 24 saat içinde bu sargı bantlarını her saat değiştirmek gerekir. Cerrahi operasyon sonrası hasta reçetesine yazılan ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Hastaların burnunda kanama ve pıhtılaşma artabilir. O nedenle hastalara iyileşme sürecinde aspirin kullanımı önerilmez.

Anestezi sonrası iyileşme aşamasında hastalara serinletici, hafif ve yumuşak gıdalar yemesi tavsiye edilir. Birkaç gün boyunca sıcak sıvıların alımından kaçınılması önemlidir. Ameliyattan hemen sonra hastalar aç bile olsalar, kusma ve mide bulanması şikayetleri olabilir. Bazen hastalar ameliyattan hemen sonra bir ya da iki kez kusabilirler. Eğer hastalarda kusma sorunu varsa, cerrah ile irtibata geçilmelidir. Böylelikle kusmayı ortadan kaldıracak ilaçlar reçeteye eklenir. İyi bir genel diyet listesi, hastaların iyileşme sürecine katkı sağlar.

Hastaların sinüzit ameliyatı sonrasında reçetelerine antibiyotik ilaç yazılabilir. Sinüzit ameliyatı geçiren hastaların reçetedeki ilaçları düzenli kullanması ve bitirmesi gerekir. Hastalara verilen ilaçlarda herhangi bir yan etki meydana geliyorsa, hemen doktoruna başvurulmalı ve reçete dışı başka bir ilaç alınmamalıdır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status