Evde Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sinüs enfeksiyonu olarak bilinen İltihaplanma ve sinüslerin tıkanıklığı; havadaki alerjenlerin yanı sıra, süt, gluten ve yapay katkı maddeleri gibi çeşitli alerji yapan gıdalara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bazı tıbbi antibiyotikler, steroid anti-inflamatuar ilaçlar sinüs enfeksiyonları (sinüzit) tedavisinde kullanılır. Cerrahi yöntemler ile de sinüzit tedavisi yapılabilmektedir. Bu tedavi yöntemlerinin bir kısmı bireyin yaşam kalitesine zarar verebilir.
Bir noktada, çoğumuz sinüs ağrısı yaşamışızdır. Sinüs ağrılarının çoğu semptomu soğuk algınlığı ve alerjik reaksiyonlar ile benzerlik gösterir. Sinüsler; burun çevresindeki kemiklerin içindeki boş cephelerdir ve bu cephelerin mukus üretimiyle beraber; iltihaba bağlı şişme, sinüs bloklarında ağrı ve tıkanıklık, öksürük, burun akıntısı, bazen diş ve alın çevresinde ağrılar meydana gelebilir. Akut sinüzitin aksine, kronik sinüzit bireylerde yıllarca sürebilmektedir.
Evde sinüzit tedavisinde, bireylerin öncelikle hastalık belirtilerini teşhis etmeleri gerekir. Sinüs enfeksiyonu varsa; bağışıklık sistemini güçlendirmeli ve sinüzite neden olan faktörlerin semptomlarını ortadan kaldırmaya odaklanmalısınız.
Sinüs ağrısı ve diğer sinüzit semptomlarını azaltmanıza yardımcı olacak 8 doğal evde tedavi yöntemi yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Evde Sinüzit Tedavisi
Bol sıvı alımı: Bol bol su ve bitkisel çayları için. Vücuda alınan bu sıvılar, ince mukus sıvısının tahriş olan sinüslerden boşalmasına yardımcı olacaktır. Alkol, kafeinli içecekler ve sigaradan kaçının. Bu maddelerin hepsi zaten iltihaplı olan hava yollarının daha fazla mukus ile tıkanmasına neden olur.
Basınç uygulama: Tıkalı sinüs kanallarını bir süreliğine de olsa rahatlatmak için, hızlı bir yüz masajı deneyin. En az iki dakika yapılan masaj, daha kolay nefes almanızı sağlayacaktır.
Buhar soluma: Buhar banyosu, sinüslerin rahatlamasına iyi gelen ve evde uygulanabilen bir diğer doğal yöntemdir. Bunun için; bir kaba sıcak su koyun ve içine birkaç damla okaliptüs veya nane yağı ilave edin. Su yüzeyine eğilin ve başınızın arkasına havlu koyarak, buharı soluyun.
Buhar soluma; evde sinüzit tedavisi için en sık tercih edilen ve hastaların büyük ölçüde memnun olduğu bir yöntemdir.
Neti pot ve tuzlu su: Burun tıkanıklığı ve sinüs enfeksiyonları tedavisinde kullanılan; “neti pot” adı verilen küçük ve kullanışı kolay olan cihaz, kirlenen burun boşluklarını temizler ve dolu sinüslerin boşalmasına yardımcı olur. Neti pot; içine su konan bir kaptır ve kullanımında bu kabın içerisine su ile beraber yarım çay kaşığı tuz atılır. Sırayla burun deliklerine uygulanarak, burun deliklerinin açılması sağlanır.
Greyfurt çekirdeği: Greyfurt çekirdeği ince bir toz haline getirilip, kurutulduktan sonra, doğal bir antibiyotiğe dönüşür. Burun spreyi şeklinde uygulandığında, mukusun temizlenmesine yardımcı olur ve iltihaplı sinüs dokusuna kök salan mikrobik bakterileri önler.
Acı Biber: Acı biber ve baharatlı gıdalar, mukusun çözülmesine yardımcı olur. Hardal, köri, turp, wasabi gibi baharatlar da sinüslerin açılmasını sağlayan gıdalardır.
Baharatlı gıda tüketimininde aşırıya kaçmayınız, aksi taktirde boğazınız ve midenize zarar verebilirsiniz.
Zerdeçal: Zerdeçal kökü genellikle Hindistan ve bazı Orta Doğu yemeklerinde yaygın olarak kullanılan, güzel kokulu bir baharattır. Bu baharat, aynı zamanda iyi bir anti-oksidan, anti-inflamatuar içerir. Zerdeçal kökünü demledikten sonra, tatlandırıcı kullanarak tüketmek; sinüs basıncını hafifletilebilir ve mukus gevşer. Burun çevresindeki şişlik hafifler.
Elma Sirkesi: Çiğ ve filtresiz elma sirkesini iki ya da üç yemek kaşığı sıcak suya ilave edin. Bu karışıma tatlandırıcı ekleyerek içebilirsiniz. Böylelikle mukuslar gevşer ve tıkanıklık giderilerek, sinüs basıncı azalır.
Yukarıda yer alan sinüzit tedavisi için doğal ve bitkisel yöntemlerin yanı sıra; anti-alerjik yastık ve yorgan kullanımına da özen göstermenizi tavsiye ediyoruz. Alerjiler, sinüs ağrısını daha da kötüleştirebilir. Ayrıca odadaki kuru hava da sinüs ağrısını şiddetlendirebilir. Bunun için havayı nemlendirici cihazlar kullanmanız gerekmektedir.
Uyarı! Yukarıda yer alan evde sinüzit tedavisi yöntemlerini doktorunuza danışmadan denemeyiniz. Unutmayınız ki; hastalığınız hakkında en doğru teşhis ve tedavi yöntemi doktorunuz tarafından belirlenebilir.
Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.
Önerilen Makaleler: